SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za življenja gre!

3

termometer

Zavod Emma že vrsto let aktivno deluje na področju preprečevanja nasilja nad ženskami in otroki.

Ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami, ki ga obeležujemo 25. novembra, Zavod Emma predstavlja kampanjo ozaveščanja javnosti o problematiki nasilja v družini in družbi. Kot ambasadorja sta se jim v boju proti nasilju pridružila tudi priznani slovenski igralec Boris Cavazza in boksarski šampion Dejan Zavec. Kampanja ozaveščanja s sloganom Za življenja gre! opozarja na številne oblike nasilja v družbi, predvsem pa apelira na Slovence kot posameznike, da si ne zatiskajo oči pred nasiljem in s klicem na številko Zavoda Emma (080 21 33) pomagajo osebam v stiski. Zavod Emma že vse od leta 2000 aktivno deluje na področju nudenja pomoči žrtvam in preprečevanja nasilja v družinah in družbi. Ob 25. novembru, mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami, predstavljajo akcijo ozaveščanja slovenske javnosti, s katero želijo opozoriti na še vedno tabuizirano temo nasilja v družini. Kampanja s sloganom Za življenja gre! bo potekala od 25. novembra dalje, cilj pa je opozoriti širšo javnost na resnost in kompleksnost problematike. S tem v Zavodu Emma stremijo tudi k mobilizaciji vseh posameznikov in organizacij, ki lahko prispevajo k zmanjševanju nasilja in razvoju družbe z ničelno toleranco do nasilja.

Dževada Popaja, direktorica zavoda Emma, je ob predstavitvi kampanje Za življenja gre! povedala: "Nasilje v družini ima še vedno tendenco, da ostane skrito. Žrtve nasilja pogosto vztrajajo v nasilnih odnosih tako dolgo, dokler ni ogroženo njihovo zdravje in življenje, psihično nasilje pa najpogosteje ostaja nekaznovano s strani pravosodja. Skozi programe, ki jih izvajamo v okviru Zavoda Emma, ugotavljamo, da se žrtve nasilja v zadnjem času zaradi ekonomske odvisnosti in minimalizacije nasilja s strani odgovornih in ustreznih organizacij ter strokovnih delavcev, ki nudijo pomoč žrtvam, težje odločajo za prekinitev kroga nasilja. Zato želimo tudi s kampanjo Za življenja gre! spodbuditi splošno in strokovno javnost k senzibilnosti in nedopustnosti kakršnegakoli nasilja. Ob tem se najlepše zahvaljujemo vsem, ki so omogočili nastanek kampanje: oglaševalski agenciji Luna TBWA, produkcijski hiši Felina Films, družbi za medijske komunikacije OMD, podjetju Press Clipping, našima ambasadorjema ter vsem prostovoljcem in ostalim, ki so priskočili na pomoč. Seveda pa tudi vsem medijem, ki nam pomagajo širiti informacije o problematiki nasilja."

V Zavodu Emma obenem poudarjajo, da je Slovenija v zadnjih letih naredila veliko na področju obravnave nasilja v družini in tudi nasilja nad ženskami. V letu 2008 je bil prejet zakon o preprečevanju nasilja v družini, v lanskem letu pa se je začela velika kampanja za podpis Istanbulske konvencije, ki jo je do zdaj ratificiralo 13 držav in podpisalo 23, med njimi tudi Slovenija.

Boris Cavazza in Dejan Zavec v boju proti nasilju

Aktivnosti Zavoda Emma vsako leto z veseljem podprejo tudi znani Slovenci. K letošnji akciji ozaveščanja slovenske javnosti sta kot podpornika in ambasadorja pristopila priznani slovenski igralec Boris Cavazza in boksarski šampion Dejan Zavec. Oba s pozivom k boju proti nasilju in pomembnim sporočilom, da mnoge žrtve nasilja ne zmorejo spregovoriti o nasilju in prositi za pomoč, zato je odgovornost tudi na posameznikih in družbi.

Boris Cavazza je o problematiki nasilja in ukrepih povedal:

"Odkar svet stoji, je na njem prisotno nasilje. Nič niso oziroma nismo bolj pametni, občutljivi in seveda bolj nasilni, kot so bili naši predniki. Tudi oblike nasilja se niso spremenile, pravzaprav so se s časom celo prefinjeno izpopolnile. In kaj lahko proti temu pojavu storimo? Mislim, da ni dovolj, da se organizirajo neki forumi ali debatni krožki in se v njih v nedogled pogovarjajo, kaj storiti proti vojnam in svetovnemu nasilju nasploh pa se lahko udeležujemo raznih demonstracij, pa dobro vemo, da bodo stvari šle svojo pot. Kdo potem lahko pripomore, da se bodo stvari spremenile? Edino žrtve nasilja, brez njihove pomoči bodo stvari obtičale na mestu. Žrtve nasilja so prve poklicane, da obelodanijo, kaj se jim je zgodilo in kaj se jim dogaja. Na žalost veliko njih molči, iz strahu. Bojijo se maščevanja. Seveda govorim o tistem nasilju, ki se konkretno dogaja v naši bližini, v naši soseščini. Vsak od nas je poklican, da se aktivira in pomaga. Da se eventualno še sami izognemo povratnemu maščevanju s strani nasilneža, imamo na razpolago anonimne klice, tako lahko prikrijemo svojo identiteto."

Dejan Zavec pa je o sodelovanju z Zavodom Emma pri letošnji kampanji povedal:

"Povabilu Zavoda Emma k podpori letošnje akcije sem se z veseljem odzval, ker so tudi začetki mojega življenja povezani z nasiljem, ki sem ga bil sam velikokrat deležen. In v današnjem času, ki ga zaznamujejo ideali, je nedopustno, da se nasilje še vedno dogaja, in to v tolikšni meri. Še vedno se premalo naredi tako na področju zakonodaje in v stroki kot tudi v družbi. Premalo je posluha za tovrstno problematiko. Še vedno se namreč dogaja, da se nasilneži lahko prosto sprehajajo. Niti pomisliti ne moremo, kako nasilje doživljajo otroci, kako zelo jih zaznamuje za vse življenje. Medtem ko družba živi v fiktivnem, idealnem svetu."

Nasilje ima več oblik

V Zavodu Emma opozarjajo, da ima nasilje več oblik in ni zgolj fizično. Nasilje nad ženskami in otroki se vse pogosteje kaže tudi v oblikah psihičnega nasilja, kot so na primer: zahteve po spremembi videza, onemogočanje dostopa do skupnega denarja, prepovedovanje ali onemogočanje telefonskih in osebnih stikov z drugimi ljudmi, zalezovanje in nadzorovanje prek telefona in elektronske pošte, poniževanje. Nasilje nad otroki vse pogosteje zaznajo tudi v obliki neustrezne prehrane in pomanjkljive skrbi za otrokovo zdravje, onemogočanja izobraževanja, vpitja ter zmerjanje in uporabe ponižujočih izrazov ter še v mnogih drugih oblikah, ki bolijo prav toliko ali pa še bolj kot udarci in imajo lahko usodne posledice za otroka.

O zavodu Emma

Zavod Emma – Center za pomoč žrtvam nasilja kot nevladna in neprofitna organizacija že vse od leta 2000 deluje z namenom nudenja pomoči vsem žrtvam nasilja. Na Zavod Emma se vsak dan obrne vse več oseb, predvsem žensk in otrok, ki jim nudijo takojšnjo, brezplačno in celovito psihosocialno pomoč. Izvajajo programe telefonskega svetovanja, individualnega in skupinskega svetovanja, spremstva in zagovorništva, poletne tabore, obenem pa urejajo tudi problematike, vezane na ureditev življenjskih razmer. V okviru Zavoda Emma redno potekajo tudi akcije ozaveščanja javnosti o problematiki nasilja v družini in družbi.

Ko opazite znake nasilja, pomagajte in pokličite 113 ali anonimno številko Zavoda Emma 080 21 33. Za življenja gre!

Več informacij na spletni strani zavod-emma.si.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin