Ponedeljek,
4. 2. 2019,
21.52

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

2

Natisni članek

pokojnine upokojenci

Ponedeljek, 4. 2. 2019, 21.52

5 let, 2 meseca

Z višjimi pokojninami tudi podražitve v domovih za upokojence #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

2

Upokojenci bodo ta mesec na svojih računih opazili manjše povišanje pokojnin. Pokojnine se bodo dvignile za nekaj evrov, a kaj, ko država na eni strani da, na drugi pa vzame. Skromna pokojnina že zdaj omogoča komaj preživeti vsakemu osmemu upokojencu. Upokojenih je že več kot tretjina vseh Slovenk in Slovencev. Ob vseh življenjskih stroških pa se dražijo tudi domovi za ostarele. 

Upokojenci imajo te dni razlog za veselje - na račun bodo prejeli višje pokojnine. A le za 2,8 odstotka. Pri povprečni pokojnini, ki znaša okoli 600 evrov, to pomeni nekaj manj kot 17 evrov, z decembrom se bodo dvignile še za dobrih devet evrov - odvisno od gospodarske rasti.

Ko ji zmanjka, mora poseči po prihrankih

Približno toliko dobi tudi upokojenka Ana, ki je opravljala tri službe hkrati, kreirala in šivala je celo za Jovanko Broz, je povedala. "Dom je pa brez karkšnihkoli nepotrebnih dodatkov 750 evrov, lahko si predstavljate," je dejala. Ko ji zmanjka, poseže tudi po prihrankih. "Kar malo razmišljam, ali si bom lahko privoščila pedikerko, frizerko," dodaja. 

Upokojenci so pričakovali več

Malo višje pokojnine se je seveda razveselila, a to je vseeno premalo, opozarjajo tudi na Zvezi društev upokojencev. "Pričakovali smo nekaj več, naši upokojenci niso najbolj zadovoljni, posebej zdaj, ko se je vse podražilo,"  je dejal Janez Sušnik, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije.

Nekateri domovi za ostarele dražji za deset odstotkov

Predvsem oskrbnine v nekaterih domovih - tudi v kranjskem domu, kjer živi Ana. "To je vezano na dvig plač, ki so jih izborili sindikati, kar je seveda pravilno, ampak občutijo jih pa seveda naši stanovalci," je povedala Zvonka Hočevar, direktorica doma upokojencev. Za osnovno oskrbo se bodo dvignile za devet evrov, za oskrbo stanovalcev z demenco za 25 evrov, razlaga Hočevarjeva. So pa tudi domovi, kjer bodo cene zrasle kar za 10 odstotkov.