Četrtek,
22. 10. 2015,
15.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

imenovanje Simon Vrhunec vlada koalicija

Četrtek, 22. 10. 2015, 15.24

6 let, 7 mesecev

Vse, kar morate vedeti o izbiranju novega direktorja UKC Ljubljana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Univerzitetni klinični center Ljubljana lahko v najslabšem primeru, če ne imenuje generalnega direktorja in hkrati dokončno razreši strokovnega direktorja, ostane brez vodstvenih kadrov.

Tudi če bo Svet UKC danes izbral generalnega direktorja, mora njegovo imenovanje potrditi vlada. Včeraj sta domneve, da v koaliciji izbrancu SMC Andreju Baričiču nasprotujejo, potrdila vodja poslanske skupine SD Matjaž Han in Tomaž Gantar, nekdanji minister za zdravje ter poslanec DeSUS. Poleg tega naj bi bil Baričičevemu imenovanju izrazito nenaklonjen tudi pravosodni minister Goran Klemenčič.

Poleg zdajšnjega v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Andreja Baričiča se kot kandidati za vodenje največjega javnega zavoda, ki ima več kot 7.700 zaposlenih in čez 440 milijonov letnih prihodkov, omenjajo:

- Franci Demšar, fizik, nekdanji obrambni minister, diplomat in vrsto let direktor ARRS,

- Martin Konte, poslovnež in nesojeni direktor Slovenskih železnic,

- Matjaž Jauk, ekonomist in leta 2013 razrešeni član uprave Slovenske odškodninske družbe.

Ni nujno, da bo kdorkoli izbran Na seji, ki se je začela ob štirih popoldne, bo programe predstavilo pet kandidatov, njihovih imen pa UKC do danes ni razkril. Svet UKC Ljubljana je na prejšnji seji zaradi objektivne odgovornosti odstavil glavno medicinsko sestro Erno Kos Grabnar in začel postopek razrešitve Sergeja Hojkerja, strokovnega direktorja.

Zaradi nepravilnosti v teh postopkih naj bi UKC tožil ministrstvo za zdravje, poroča časnik Delo. Če generalnega direktorja svet ne bi imenoval, obenem pa bi poleg že razrešene Kos Grabnarjeve razrešil še Hojkerja, bi UKC Ljubljana ostal brez vodilnih kadrov.

Baričiča podpirata premier in ministrica Ob številnih očitanih nepravilnostih je svoj odhod julija letos napovedal nekdanji generalni direktor UKC Simon Vrhunec, ki je zadnji dve leti zavod vodil kot vršilec dolžnosti. Vrhunec se je predtem prijavil na prvi razpis aprila letos, čeprav za polni mandat ni imel soglasja vlade in čeprav je bil med pridržanimi v hišnih preiskavah v zvezi s poslom vzdrževanja operacijskih miz.

Na vodilnem mestu ga je po izteku mandata 10. avgusta zamenjal Andrej Baričič, ki se že ves čas omenja kot najverjetnejši novi generalni direktor. Užival naj bi tako podporo premierja Mira Cerarja kot ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, posledično pa tudi predstavnikov ustanovitelja torej vlade iz vrst SMC v svetu zavoda. Po drugi strani nima podpore znotraj vladne koalicije.

Vrhunec po zaslugi Baričiča ostaja na UKC Tudi Baričiču številni očitajo povezave z vplivnimi dobaviteljskimi lobiji oziroma krogi blizu Janeza Zemljariča in nekdanjega ministra za zdravje Boruta Miklavčiča. Poleg tega se je Baričič medijem že ob imenovanju na mesto v. d. zameril z napotki, o čem naj (ne) pišejo, le dan po nastopu funkcije pa je odšel na dopust. Nekateri so težavo videli v njegovem lastništvu podjetij, njihovem poslovanju in mogočem konfliktu interesov.

Vrhunca, svojega predhodnika in soseda z Bleda je Andrej Baričič v začetku septembra ponovno zaposlil na UKC, tokrat kot pooblaščenca za informacijsko varnost.

Generalni direktorji v zadnjega četrt stoletja Od osamosvojitve dalje je imel klinični center Ljubljana naslednje generalne direktorje:

- prvih dvanajst let ga je vodil Primož Rode, - eno leto je bil v. d. zdajšnji strokovni direktor v razrešitvi Hojker, - nato mu je načeloval Franc Hočevar, nekdanji direktor centra Soča, ki je po letu dni odstopil, - Darinka Miklavčič je končala štiriletni mandat, - zadnjih šest let pa je bil šef UKC Vrhunec.

Prvi razpis zaman, bo drugi kaj uspešnejši? Ponovljeni razpis za generalnega direktorja UKC Ljubljana je bil objavljen 25. septembra. Nanj se je v desetdnevnem roku prijavilo sedem kandidatov, a je razpisna komisija ugotovila, da jih le pet izpolnjuje spremenjene pogoje. Ti so: - izobrazba druge študijske stopnje, - pet let primerljivih delovnih izkušenj s področja organizacije, vodenja in upravljanja, - predložitev programa dela in razvoja UKC Ljubljana, - znanje enega tujega jezika ter - da kandidat ni bil pravnomočno obsojen na več kot šest mesecev nepogojnega zapora za naklepno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti.

Na prvem razpisu aprila letos se svet zavoda ni odločil za nobenega od petih kandidatov, ki so ustrezali takratnim pogojem. Tedaj je bilo prijavljenih kandidatov deset.

Seja sveta kliničnega centra se je začela ob 16. uri.