Petek,
18. 10. 2024,
11.01

Osveženo pred

4 ure, 38 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,13

Natisni članek

Natisni članek

vloga vdovska pokojina ZPIZ upokojenci

Petek, 18. 10. 2024, 11.01

4 ure, 38 minut

ZPIZ opozarja na pomemben datum

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,13
upokojenka | Za tiste, ki na dan uveljavitve ZPIZ-2N (torej 28. decembra 2023), še niso izpolnjevali pogojev tako za priznanje vdovske pokojnine kot tudi lastne pokojnine, ta datum ne velja. To pomeni, da jim ni treba oddati posebne vloge za izplačilo zagotovljene vdovske pokojnine. | Foto Shutterstock

Za tiste, ki na dan uveljavitve ZPIZ-2N (torej 28. decembra 2023), še niso izpolnjevali pogojev tako za priznanje vdovske pokojnine kot tudi lastne pokojnine, ta datum ne velja. To pomeni, da jim ni treba oddati posebne vloge za izplačilo zagotovljene vdovske pokojnine.

Foto: Shutterstock

Do 31. decembra je še mogoče vložiti zahtevo za izplačilo zagotovljene vdovske pokojnine po ZPIZ-2N. Ta rok se nanaša na uživalce pokojnine, ki so na dan uveljavitve tega zakonskega dopolnila, to je 28. december 2023, že izpolnjevali pogoje za priznanje pravice do vdovske pokojnine in lastne starostne, predčasne ali invalidske pokojnine. Pri tem ni pomembno, katera izmed navedenih pravic se uživalcu pokojnine trenutno izplačuje. Pogoj pa je, da so njihovi prejemki iz naslova pokojnin, v katere se všteva tudi morebitna pokojnina iz tujine, nižji od zneska zagotovljene pokojnine, ki leta 2024 znaša 748,27 evra. 

Zahtevo morajo do tega datuma vložiti tudi vdove ali vdovci, ki jim je bila pred letom 2012 na podlagi zakona o varstvenem dodatku vdovska pokojnina zagotovljena najmanj v višini mejnega zneska, skladno z navedenim zakonom.

Vloga je dostopna na vseh območnih enotah in izpostavah zavoda, prek spleta pa na tej POVEZAVI. 

Pokojninski zavod (ZPIZ) upravičence opozarja, da če zahteve ne bodo vložili do letošnjega 31. decembra 2024, do izplačila zagotovljene vdovske pokojnine ne bodo upravičeni.

Pomembno je tudi, da zahtevo podajo čim prej, saj se zagotovljena vdovska pokojnina izplačuje od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi zahteve, najkasneje pa do 31. 12. 2024. Kasnejšim vlogam zavod ne bo mogel ugoditi in jih bo zaradi zamude zakonsko določenega roka moral zavreči.

Kaj pa tisti, ki lani še niso izpolnjevali pogojev?

Za tiste, ki na dan uveljavitve ZPIZ-2N (torej 28. decembra 2023) še niso izpolnjevali pogojev tako za priznanje vdovske pokojnine kot tudi lastne pokojnine, ta datum ne velja. To pomeni, da jim ni treba oddati posebne vloge za izplačilo zagotovljene vdovske pokojnine.

Če bo med postopkom ugotavljanja upravičenosti do vdovske ali lastne pokojnine ugotovljeno, da so izpolnjeni pogoji za izplačilo zagotovljene vdovske pokojnine, bo zavod to odločil po uradni dolžnosti. V postopku upokojitve bo zavod po uradni dolžnosti ugotavljal, katera rešitev je za posameznika najugodnejša, obljublja ZPIZ.

Mimogrede, o pravicah iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja se praviloma odloča na zahtevo stranke in ne samodejno.

Podrobnejše informacije o zagotovljeni vdovski pokojnini so dostopne TUKAJ.
Upokojenci
Novice Uzakonjena zagotovljena vdovska pokojnina
vožnja, starejši, upokojenci
Novice Zpiz: Ugodneje se je upokojiti konec letošnjega leta kot v začetku prihodnjega
upokojenec
Novice Kdaj greste lahko v pokoj, če imate 40 let pokojninske dobe brez dokupa in še niste dopolnili 60 let?
Varčevanje
Novice Predčasna upokojitev in pokojnine: to so pogoji, če bi želeli nehati delati bistveno prej