Četrtek,
11. 4. 2013,
18.27

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

vlada

Četrtek, 11. 4. 2013, 18.27

8 let, 5 mesecev

Vlada: Odločbe o koncesijah v visokem šolstvu so v škodo javnega interesa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Vlada je ugotovila, da je bil z odločbami o dodelitvi koncesij za izvajanje javne službe v visokem šolstvu, ki jih je minuli mesec izdala vlada Janeza Janše, kršen zakon v škodo javnega interesa.

Vlada zato od državnega pravobranilstva zahteva vložitev tožbe pred upravnim sodiščem za odpravo teh odločb.

Kot je razvidno iz vladnih gradiv, gre za odločbe o dodelitvah koncesij za izvajanje dodiplomskega visokošolskega strokovnega študijskega programa prve stopnje in podiplomskega študijskega programa druge stopnje Mediji in novinarstvo, dodiplomskega visokošolskega strokovnega študijskega programa prve stopnje Sodobno proizvodno inženirstvo in podiplomskega študijskega programa druge stopnje Okolje. Razpis za podelitev koncesij je bil v uradnem listu objavljen 1. marca, in sicer na podlagi sklepa, ki ga je Janševa vlada sprejela 28. februarja, odločbe pa je izdala 13. marca, torej oboje v času, ko je že opravljala tekoče posle. Funkcijo ministra za izobraževanje je takrat opravljal minister Žiga Turk.

Ministrstvo: Vlada je s tem presegla okvir opravljanja tekočih poslov Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so prepričani, da je vlada s tem presegla okvir opravljanja tekočih poslov. "Odločitev o podelitvi koncesij predstavlja zelo pomembno odločitev vlade, ki posega v sistem javnega visokošolskega izobraževanja in ima pomembne javnofinančne učinke. Iz namena koncesij izhaja, da se jih podeljuje le, ko proračunska sredstva dovoljujejo širjenje mreže visokošolskih zavodov," so v sporočilu za javnost po seji vlade zapisali na vladnem uradu za komuniciranje (Ukom).

S tem sta bila po oceni vlade v škodo javnega interesa kršena zakon o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014 ter zakon o javnih financah v povezavi z Nacionalnim programom visokega šolstva 2011-2020. V tem je namreč navedeno, da bo država krila stroške študija skladno z opisanim sistemom za študij na javnih visokošolskih, lahko pa tudi na koncesioniranih institucijah, a da bodo za izbiro slednjih natančno opredeljena merila za izbiro in ohranitev koncesij. Nacionalni program predvideva tudi, da bo država financirala študij na zasebnih visokošolskih institucijah le v primeru programov, ki se ne izvajajo na javnih visokošolskih zavodih in je zanje izkazana potreba v slovenskem prostoru ter kakovostna izvedba.

"Podelitev koncesij je v nasprotju z osnovnimi načeli konsolidacije javnih financ" Kot navajajo na Ukomu, pa je iz razvida visokošolskih zavodov mogoče ugotoviti, da se študijski programi, ki so prejeli koncesije, že izvajajo na javnih visokošolskih zavodih. Zato je ob tem dejstvu podelitev koncesij "v času splošno znanih varčevalnih ukrepov na področju visokega šolstva v nasprotju z osnovnimi načeli konsolidacije javnih financ in tako tudi z zakonom o javnih financah", pojasnjujejo.

Na področju visokega šolstva so bila v proračunu za letos in prihodnje leto zmanjšana sredstva za študijsko dejavnost, iz katerih se financirajo javni in koncesionirani zavodi. Dodatna sredstva oziroma stroški izvajanja koncesij v proračunu za leto 2014 niso bili načrtovani, še poudarjajo na Ukomu in dodajajo, da so s podeljenimi koncesijami nastali dodatni stroški za proračun, ki posegajo v kakovost izvajanja javne službe, za katero so ustanovljeni javni visokošolski zavodi.

Vlada je sicer omenjene koncesije podelila Fakulteti za medije, Univerzi v Novi Gorici in Visoki gospodarski šoli. Podeljevanje koncesij je predvsem v visokošolskem prostoru sprožilo burne odzive. Na fakultetah so bili začudeni nad hitenjem takratne vlade, slišati pa je bilo tudi pozive k ustavitvi postopkov.