Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
12. 1. 2017,
14.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Ministrstvo za pravosodje Goran Klemenčič Drago Šketa Zvonko Fišer tožilstvo pravosodje

Četrtek, 12. 1. 2017, 14.25

6 let, 6 mesecev

Vlada bi na čelu tožilstva Draga Šketo

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Drago Šketa, okrožno tožilstvo v mariboru | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Vlada v postopku izbora novega generalnega državnega tožilca daje prednost vodji mariborskega okrožnega tožilstva Dragu Šketi, sporočajo z Gregorčičeve. Na razpis se je sicer prijavil tudi vodja krškega okrožnega tožilstva Robert Renier. Zadnjo besedo bodo imeli državnotožilski svet in na koncu poslanci.

Vlada bo mnenje skupaj z obrazložitvijo posredovala državnotožilskemu svetu, ki bo odločil o tem, koga bo predlagal državnemu zboru (DZ) v imenovanje.

Mnenje vlade za državnotožilski svet ni zavezujoče, tako da lahko predlaga enega ali pa oba kandidata. Teoretično lahko tako svet poslancem predlaga tudi samo Renierja, kar pa je malo verjetno. Omenimo, da je Šketa podpredsednik sveta - vodi ga vrhovni državni tožilec Boris Ostruh -, a se je iz postopka oblikovanja predloga kandidata za vodenje tožilstva izločil.

Po nekaterih ocenah bi lahko državnotožilski svet predlog oblikoval in ga v DZ poslal do konca tega meseca. Trenutnemu generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju mandat poteče maja.

Trenutnemu generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju mandat poteče maja. | Foto: Tomaž Primožič/FPA Trenutnemu generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju mandat poteče maja. Foto: Tomaž Primožič/FPA

Klemenčiča prepričale izkušnje in konkreten program

Vladno mnenje je pripravil pravosodni minister Goran Klemenčič, ki se je v ponedeljek sestal z obema kandidatoma.

Za Šketo so se na vladi odločili, ker ima izkušnje z vodenjem drugega največjega okrožnega državnega tožilstva v državi, po mnenju vlade pa je njegov program dela na elementih politike kazenskega pregona, ki so tudi za vlado prioritetne, "bolj celovit in bolj konkreten" od Renierjevega. Šketa ima po njihovem mnenju tudi "bolj ambiciozen program kratkoročnih in dolgoročnih sprememb pri vodenju državnega tožilstva".

Tako Šketa kot Renier kot prioriteto izpostavljata pregon gospodarskega kriminala s posebnim poudarkom na pregonu bančnega kriminala. Oba se zavzemata tudi za krepitev komunikacije tožilstva z javnostjo, ki je danes precej zadržana.

Ne spreglejte