Sreda,
16. 7. 2014,
7.32

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Brent Hartley zaslišanje

Sreda, 16. 7. 2014, 7.32

4 leta, 9 mesecev

Verjetni naslednik Mussomelija poudaril potrebo po privatizaciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kandidat za novega veleposlanika ZDA v Sloveniji Brent Robert Hartley je pred pododborom za evropske zadeve odbora za mednarodne odnose ameriškega senata napovedal utrjevanje vezi med državama.

"Slovenija si je v 23 letih neodvisnosti nabrala pohvale vredne dosežke," je v opisu slovenske poti po osamosvojitvi navedel Hartley, ki je napovedal, da bo v primeru potrditve spodbujal slovensko vlado, da obrne trend krčenja obrambne porabe. Dejal je, da sta odhajajoča vlada premierke Alenke Bratušek in centralna banka lani naredili pozitivne korake za dokapitalizacijo bančnega sektorja in vrnitev tržnega zaupanja, a da ostaja še veliko izzivov.

Treba je zmanjšati vlogo javnega sektorja v gospodarstvu "ZDA in EU se strinjajo, da mora Slovenija zmanjšati vlogo javnega sektorja v gospodarstvu in popraviti bistvena proračunska neravnovesja," je dejal Hartley in to položil na srce prihajajoči vladi skupaj z drugimi potrebnimi ukrepi za stabilizacijo. Posebej je poudaril pomen uresničitve zavez o privatizaciji podjetij v državnem lastništvu.

"Ključne gospodarske reforme bodo izenačile pravila igre za ameriške posle, kar je visoka prioriteta za vsakega veleposlanika," je poudaril Hartley in napovedal prizadevanja za pridobitev podpore Slovenije nastajajočemu sporazumu o čezatlantskem partnerstvu in investicijah (TTIP).

Za odprt dialog o boleči zgodovini Slovenija se je šele pred kratkim začela ubadati z zapleteno in bolečo zgodovinsko dediščino, ki zadeva različne razlage nasilja med drugo svetovno vojno in po njej. Te globoko prizadevajo današnje politično, družbeno in celo gospodarsko življenje, je povedal. "Odprt dialog o teh dogodkih lahko ustvari boljše politično okolje tudi za spopad s težkimi gospodarskimi okoliščinami Slovenije," je dejal kandidat za osmega veleposlanika ZDA v Ljubljani, ki bo, če bo imenovan, nasledil Josepha Mussomelija.