Ponedeljek,
10. 6. 2013,
16.58

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

policija Maribor

Ponedeljek, 10. 6. 2013, 16.58

8 let, 5 mesecev

Varnostne razmere v Mariboru lani kljub protestom stabilne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Varnostne razmere v Mestni občini Mariboru so bile lani kljub protestom ugodne in stabilne, je na seji mestnega sveta povedal direktor Policijske uprave Maribor Danijel Lorbek.

"Že zadnjih pet let število kršitev javnega reda pada za nekaj odstotkov in tako je bilo tudi lani," je povedal Lorbek in dodal, da se podobni trendi kažejo tudi letos. Mariborski policisti so lani obravnavali nekaj manj kot 6800 kaznivih dejanj, kar je šest odstotkov več kot leto prej. Kljub protestom se je za dobre štiri odstotke znižalo število kršitev javnega reda in miru.

Delež gospodarske kriminalitete je narasel Največ je bilo kaznivih dejanj zoper premoženje. "Delež gospodarske kriminalitete je narasel z osem na 12 odstotkov vseh kaznivih dejanj, zato smo temu namenjali posebno pozornost. Izrazito se je povečalo tudi število kršitev temeljnih pravic delavcev," je v predstavitvi letnega poročila dela policije pojasnil Lorbek.

Bolje pri ropih in na prometnem področju Število vlomov se je zmanjšalo, število ropov povečalo za več kot 20 odstotkov, povečala se je tudi preiskanost obojih. Bolje kaže tudi na prometnem področju. Policisti so obravnavali 1800 prometnih nesreč, kar je 11 odstotkov manj kot leto prej. Manj je bilo smrtnih primerov in poškodovanih v nesrečah, še vedno pa je veliko vinjenih voznikov. Število samomorov se je povečalo, saj so lani policisti obravnavali 23, leto prej 18 primerov.

"Vsa prisilna sredstva so bila uporabljena strokovno in zakonito" Konec lanskega leta so pomembno zaznamovali protesti proti tedanjemu županu Francu Kanglerju, kjer policisti po ocenah Lorbka niso uporabili prekomerne sile. Zavrnil je tudi namige o neupravičeni uporabi solzivca. "Posebna komisija je ugotovila, da so bila vsa prisilna sredstva uporabljena strokovno in zakonito," je poudaril. Posebno preiskavo vodijo tudi na generalni policijski upravi, a ta še ni končana.

Povod za proteste je bila postavitev radarjev za merjenje hitrosti na cestah. Lorbek se glede tega, ali so radarji upočasnili oziroma njihova izključitev pospešila promet na cestah, ni želel izjasnjevati, saj še ni bilo izdelane poglobljene analize.

Številni mestni svetniki so se policiji ob seznanitvi z njenim letnim poročilom zahvalili za požrtvovalno delo lani. Prav tako so sprejeli poročilo varuha bolnikovih pravic Franceta Prosnika, ki med drugim ugotavlja, da je za nesporazume med zdravstvenim osebjem in bolniki še vedno najpogostejši razlog komunikacijski šum.

Mestni svetniki so se tudi seznanili s poročilom Energetske agencije za Podravje in potrdili mandat trem novim nadomestnim svetnikom.