Četrtek,
27. 2. 2014,
20.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

UKC Ljubljana

Četrtek, 27. 2. 2014, 20.29

8 let

V UKC Ljubljana opozarjajo na možnost podaljšanja čakalnih dob

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana opozarjajo, da bi lahko zahteva ministrstva po uravnoteženem poslovanju pomenila podaljšanje čakalnih dob in upad kakovosti ter varnosti obravnave bolnikov.

Svet zavoda je sprejel poslovno poročilo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so kljub težkim pogojem poslovanja obravnavali več bolnikov, kot jim jih je Zavod za zdravstveno zavarovanje Republike Slovenije (ZZZS) pripravljen plačati. Pojasnili so, da so bili uspešni tako pri obravnavi bolnikov (pri obsegu in kakovosti izvedenih programov) kot tudi finančno. Brez ustreznega plačila stroškov ne bodo mogli izvajati obravnav v enakem obsegu Poudarjajo, da bi v primeru, ko bi prejeli plačila za vse obravnave, tudi za najtežje, v letu 2013 poslovali s pozitivnim poslovnim izidom. A ugotavljajo, da v bodoče ne bo mogoče izvajati obravnav v enakem obsegu brez naročnikovega ustreznega plačila stroškov.

Lani je imel UKC Ljubljana za 424,3 milijona evrov prihodkov, kar je 6,2 odstotka oziroma 27,8 milijona evrov manj kot leto prej in 446,3 milijona evrov odhodkov oziroma 2,4 odstotka ali 11 milijonov evrov manj kot leta 2012, so zapisali.

Postavljeni pred dilemo ekonomske koristi ali koristi za bolnike V. d. generalnega direktorja bolnišnice Simon Vrhunec je ob tem pojasnil, da jih je zunanje okolje postavilo pred dilemo ekonomske koristi ali koristi za bolnike. "Odločili smo se za zadnje in se tako pozicionirali kot inštitucija upanja in zaupanja za slovenske bolnike," je dodal.

Za enak obseg in kakovost zdravstvenih storitev bo po Vrhunčevem mnenju treba nameniti več sredstev. "Ali pa nasprotno, če za zdravstveno varstvo primerljivega obsega ne želimo namenjati sredstev kot druge razvite države, se bo treba sprijazniti z manjšim obsegom in kakovostjo obravnave. To je izrecna naloga politike," je povedal.

Na neobvladljive posledice ukrepov, ki jih je v zadnjih letih sprejelo ministrstvo za zdravje oziroma vlada, opozarjajo tudi člani poslovnega odbora UKC Ljubljana. "Ministrstvo za zdravje od zdravstvenih zavodov pričakuje uravnoteženo poslovanje, kar kaže na to, da bo UKC Ljubljana nekaterim bolnikom moral zapreti vrata. To v resnici pomeni podaljševanje čakalnih dob, skrbeti pa nas mora tudi upad kakovosti in varnosti obravnave pacientov," so prepričani.