Nedelja,
14. 3. 2021,
9.31

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,05

8

Natisni članek

Koronavirus

Nedelja, 14. 3. 2021, 9.31

3 leta, 1 mesec

V soboto potrdili 520 novih okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,05

8

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

V soboto so po podatkih Covid-19 Sledilnika ob 2.984 PCR-testih potrdili 520 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih je znašal 17,4 odstotka. Opravili so tudi 6.759 hitrih antigenskih testov. Vse pozitivne izvide hitrih testov preverjajo še s PCR-testi.

V bolnišnicah se zdravi 438 covidnih bolnikov, od tega 83 na intenzivni negi. Umrli je še 5 ljudi, skupaj od začetka epidemije že 3.934.

Skupno število potrjenih okužb v Sloveniji je preseglo 200 tisoč in po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje znaša (NIJZ) 200.375.

V Sloveniji je trenutno 10.227 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom, kažejo podatki Covid-19 Sledilnika. Sedemdnevno povprečno število potrjenih primerov po podatkih vlade znaša 697.

Prvi pogoj za prehod v rumeno fazo je izpolnjen

Trenutno smo v oranžni fazi epidemije. Za prehod v rumeno fazo, ki prinaša dodatna sproščanja, tudi odpravo omejitve gibanja ponoči, morata biti izpolnjena dva pogoja, to sta povprečno manj kot 600 novih okužb v zadnjih sedmih dneh in manj kot 500 hospitaliziranih covidnih bolnikov. Prvi pogoj smo v zadnjih dneh izpolnili, povprečno pa še vedno beležimo več kot 600 novih okužb v zadnjih sedmih dneh. 

Najboljša epidemiološka slika v posavski regiji, najslabša na Koroškem

Epidemiološka slika je trenutno najboljša v posavski regiji, ki je v rumeni fazi. V tej fazi je tudi primorsko-notranjska regija. Vse preostale statistične regije so v oranžni fazi, tudi obalno-kraška, ki je imela še pred kratkim najslabšo epidemiološko sliko. To ima sedaj koroška regija. 

Reprodukcijsko število je padlo pod ena

Institut Jožef Stefan, ki pripravlja projekcije širjenja covid-19, ocenjuje, da epidemija počasi upada, prav tako sprejem v bolnice. Na IJS ocenjujejo, da reprodukcijsko število znaša 0,92, kar pomeni, da vsak okuženi v povprečju na novo okuži manj kot enega človeka.

Novi val zaradi novih različic?

Vse več skrbi pa povzročajo nove različice, za katere je značilno, da se širijo hitreje. V Sloveniji so doslej potrdili 35 novih različic virusa, poleg britanske tudi južnoafriško in brazilsko različico. Te imajo zaradi specifičnih mutacij poseben epidemiološki pomen, zanje pa je značilno, da se širijo veliko hitreje. Zaradi tega bi se lahko reprodukcijsko število ponovno dvignilo nad ena, epidemija pa bi se ponovno začela širiti.