Četrtek,
14. 7. 2011,
17.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Hrvaška arbitraža Borut Pahor

Četrtek, 14. 7. 2011, 17.47

8 let

V SDS v zvezi z arbitražnim sporazumom grozijo z ustavno obtožbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je premiera Boruta Pahorja pozval k takojšnjemu odgovoru na njegovo pisno poslansko vprašanje s konca junija.

Tanko je v njem vlado spraševal, ali so bili ob izmenjavi not k arbitražnemu sporazumu med Slovenijo in Hrvaško ali ob registraciji tega sporazuma v ZN dodani še kaki dokumenti ali priloge. Rok za odgovor se še ni iztekel Kot je v dopisu spomnil Tanko, je svoje vprašanje na vlado naslovil 29. junija, odgovora pa še ni prejel. Čeprav se zaveda, da se rok za odgovor še ni iztekel, zaradi "izjemne pomembnosti postavljenega vprašanja" vlado sedaj prosi za takojšen odgovor. Do odgovora ne bodo sodelovali pri nobeni aktivnosti Dokler namreč slovenska javnost ne dobi odgovora na vprašanje, ali so bili v kontekstu registracije ali izmenjave not k arbitražnemu sporazumu priloženi kakršnikoli dodatni dokumenti, izjave, pridržki in ugovori, ne moremo sodelovati pri nobeni aktivnosti v zvezi z arbitražnim sporazumom, kar vključuje tudi izbor slovenskega arbitra, opozarja Tanko.

Proučili bodo sprožitev ustavnih možnosti Ob pozivu vladi, da naj se do nadaljnjega vzdrži kakršnihkoli aktivnosti v zvezi z arbitražnim sporazumom, poslanec napoveduje, da bodo - če vlada do 18. julija ne bo nedvoumno odgovorila na zastavljeno vprašanje ter parlamentu in javnosti posredovala vseh dokumentov, posredovanih ob registraciji arbitražnega sporazuma v ZN ali ob izmenjavi not - "proučili sprožitev ustavnih možnosti, potrebnih za zavarovanje interesov Slovenije, vključno z ustavno obtožbo".

Postopki naj bi predvidoma stekli še letos Postopki, predvideni v arbitražnem sporazumu, bodo stekli šele po podpisu hrvaške pristopne pogodbe z EU, predvidoma še letos. Že ta petek pa bo ministrstvo za pravosodje objavilo razpis za slovenskega člana arbitražnega sodišča, ki bo dokončno razsodilo o meji med Slovenijo in Hrvaško.