SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V petek odkritje kipa Nejca Zaplotnika

4

termometer

 | Foto:
V petek bodo ob 19.30 uri pred zgradbo Planinskega društva Kranj slovesno odkrili doprsni kip alpinista in častnega občana Kranja Nejca Zaplotnika.

Nejc Zaplotnik se je 24. aprila 1983 smrtno ponesrečil pod osemtisočakom Manaslujem v nepalski Himalaji.

Pred odkritjem kipa bo v prostorih Mestne občine Kranj odprtje razstave "Nejc Zaplotnik legenda slovenskega alpinizma" s podnaslovom "Našel sem pot. Kam? Sam sebi naproti". Po odprtju razstave pa bo še okrogla miza, na kateri bodo alpinista z različnih zornih kotov predstavili posamezniki, ki so del "planinskih poti" prehodili z njim. Omenjene dogodke so predstavili tudi na novinarski konferenci, ki je bila v prostorih Planinskega društva Kranj. Franc Ekar, predsednik društva, je najprej predstavil Nejčevo pot od prvih vzponov do vrhunskih himalajskih dosežkov ter njegove zadnje poti na osemtisočak Manaslu, kjer ga je pod seboj pokopal plaz. Kmalu po njegovi smrti so začeli razmišljati o postaviti spomenika.

Na konferenci so o Nejcu Zaplotniku in petkovem dogodku spregovorili še podžupan Mestne občine Kranj Bojan Homan, načelnik Komisije za odprave v tuja gorstva pri Planinski zvezi Slovenije Tone Škarja, Nejčev prijatelj in soplezalec Tomaž Jamnik, direktorica Gorenjskega muzeja Marija Ogrin in soavtorica razstave Monika Rogelj.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin