Ponedeljek,
15. 4. 2013,
12.56

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Logatec referendum

Ponedeljek, 15. 4. 2013, 12.56

8 let, 3 mesece

V Logatcu večina zavrnila ustanovitev javnega zavoda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Večina občanov Logatca, ki so se udeležili nedeljskega referenduma, je glasovala proti ustanovitvi javnega zavoda za kulturo, šport, turizem in mladino.

Za ustanovitev zavoda je glasovalo 419 volilnih upravičencev oz. 18,4 odstotka, proti pa jih je bilo 1860 oz. 81,6 odstotka, so za STA pojasnili na občini. Volilna udeležba je bila 21,83-odstotna.

Občina Logatec je želela z ustanovitvijo zavoda omogočiti, da bi društva in klubi začeli kandidirati za evropska sredstva, za katera bi kandidiral tudi zavod s svojimi projekti. S pomočjo zavoda so želeli izpeljati tudi druge za občino pomembne projekte, kot je ureditev problematike v zvezi s smučiščem Sekirica, ki trenutno nima koncesionarja in obratovalnega dovoljenja.

Pobudniki referenduma menili, da gre za neracionalno porabo javnega denarja Pobudniki referenduma na čelu z občinskim svetnikom Borisom Čičmirkom pa so na drugi strani ocenili, da gre pri ustanovitvi zavoda za neracionalno porabo javnega denarja. Po njihovem mnenju namreč vse dejavnosti, za katere se je ustanavljal zavod, že opravljajo različna društva, občinske službe in druge institucije v občini, kar pomeni, da bi se podvajale in dvakratno plačevale iz občinskega proračuna. Na občini so zato 13. februarja vložili potrebno število overjenih podpisov za razpis referenduma.

Danes pa so predstavniki civilne družbe v sporočilu za javnost izrazili zadovoljstvo z izidom. Ta po njihovem kaže, da so občani Logatca "zelo jasno razumeli argumente proti ustanavljanju zavoda, ki so prihajali predvsem iz civilne sfere, in hkrati prepoznali politične oziroma ozke strankarske motive pri ustanavljanja zavoda, predvsem lokalno vladajoče stranke SDS".

Referendum Ne kot nezaupanje občinskemu vodstvu Obenem pa referendumski "Ne" po njihovem mnenju kaže tudi na visoko stopnjo nezaupanja ljudi občinskemu vodstvu. Zato župana Berta Menarda pozivajo, naj razmisli o zamenjavi podžupanje Ladislave Furlan, glavne zagovornice ustanavljanja zavoda. Furlanovo pa pozivajo, naj "naj prevzame odgovornost in preprosto odstopi".