Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 2. 2022,
15.53

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,92

27

Natisni članek

Vili Kovačič SD Levica ustavno sodišče

Četrtek, 17. 2. 2022, 15.53

2 leti, 2 meseca

Ustavno sodišče le poslalo odgovora Levice in SD

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,92

27

Protestni shod pred Ustavnim sodiščem. Ustavno sodišče. | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Po objavi članka, da nam ustavno sodišče ne želi posredovati odgovora političnih strank Levica in SD na pobudo aktivista Vilija Kovačiča za oceno protiustavnosti programa politične stranke Levica in delovanja političnih strank Levica in SD, so nam te vendarle poslali. "Glede na to, da se je vlagatelj včeraj seznanil z odgovoroma nasprotnih udeležencev, vam odgovora posredujem v priponki," so zapisali.

Ustavno sodišče je imelo danes na dnevnem redu kot absolutno prednostno pobudo za oceno protiustavnosti programa politične stranke Levica, ki predvideva nacionalizacijo podjetij in kmetijskih zemljišč v velikosti veleposesti. Obravnavalo je tudi pobudo za prepoved delovanja strank Levica in Socialni demokrati (SD). Levica predlaga, da se pobuda zavrne še pred začetkom obravnave, SD pa je za njeno čimprejšnjo obravnavo, da to ne bi vplivalo na volilno kampanjo.

Po neuradnih informacijah sodišče danes ni sprejelo nobene odločitve.

Iz odgovora SD je razvidno, da v SD predlagajo, da vse stroške postopka na ustavnem sodišču poravna vlada oziroma davkoplečavalci. Menijo namreč. da so v konkretni zadevi podane okoliščine, na podlagi katerih bi ustavno sodišče moralo odločiti, da mora stroške postopka pobudnikom povrniti vlada.

Ustavno sodišče do danes ni želelo posredovati dokumentov javnega značaja

Na ustavno sodišče smo že pred tednom dni naslovili prošnjo, da nam posredujejo odgovora Levice in SD. A so nam odvrnili, da bo ustavno sodišče odgovore nasprotnih udeležencev najprej vročilo vlagatelju. "O gradivu iz sodnega spisa morajo biti najprej obveščene stranke postopka," so nam pojasnili.

Luka Mesec in Tanja Fajon
Novice Razkrivamo, kakšen odgovor Levice in SD nam prikriva ustavno sodišče

Seznanili smo jih, da gre za dokumente javnega značaja, ki to ne postanejo šele takrat, ko se z njimi seznani pobudnik, in jih znova prosili za posredovanje odgovorov. Vprašali smo jih tudi, ali je na odgovorih morda kakšna oznaka zaupnosti ali kak drug razlog za onemogočanje dostopa javnosti. Pojasnil še nismo prejeli, neuradno pa smo izvedeli, da je ustavno sodišče odgovore obeh strank že posredovalo pobudnikoma. Prošnjo za posredovanje odgovorov smo naslovili tudi na vodstvi obeh političnih strank, a tudi od njih nismo prejeli želenega.

Po objavi članka pa so nam z ustavnega sodišča dopoldne vendarle poslali odgovora, ki ju objavljamo v celoti:

Celoten odgovor Levice si lahko preberete tukaj, SD pa tukaj.

Ne spreglejte