Jan Tomše

Sobota,
10. 5. 2014,
15.52

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 10. 5. 2014, 15.52

8 let, 5 mesecev

Ustavna erekcija na Beethovnovi

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V politično zabasanem tednu so nas stregli: Borut Pahor, uglednih enajst, odstopljena premierka, oklevajoči župan in kandidat, ki komaj čaka, da zapravi ugled. Pa duel Janše in Tita. Kje? Na Sabotinu.

V četrtek je padla vladna sedmina. Zadnjič v funkciji državne menedžerke se je šla Alenka Bratušek priklonit izbranim osebnostim v državnem zboru. V sklepnem govoru je spretno prepletala besede obžalovanja, rezimiranja, krcanja, pa tudi zmerne hvale in bujenja upov za naprej. Ni pozabila omeniti, da odhaja s čisto in nemirno vestjo, tudi tega ne, da bo po svojih močeh, kolikor bo pač lahko, do imenovanja nove vlade malenkostno prispevala k višji brezposelnosti v državi: "V prehodnem obdobju, dokler Slovenija ne dobi nove vlade, ne bom dovolila niti ene zaposlitve iz določenega v nedoločen čas."

Bitke za Šmarno menda ni bilo Kako je, če se s krpico sklanjaš nad nogometne kopačke, predsednik države Borut Pahor ve že nekaj let, a čisto druga izkušnja te preplavi, če imaš možnost koordinirati najmočnejšo enajsterico v državi. Da ga o mogočih izhodih iz kriznega stanja mika razpravljati z najbolj eminentnimi, je vladar z Erjavčeve namignil že pred tednom dni, še enkrat pa v sredo iz Rima, kjer ga je ves dan gostoljubno stregel Jurij Neapeljski.

Pahorjeva izbrana vrsta je v četrtek zasedala nekaj ur, poznavalci globočin ustave so povedali svoje mnenje, na koncu pa je pred kamere stopil še njen selektor in dejal nekako v slogu: "Fantom kapo dol, volitve imamo lahko že julija." Očitno je šlo vse gladko, o tem, da bi kdo izmed enajstih zvezdnikov želel kupiti Šmarno goro s selektorjem vred, na kar so nekateri nekaj namigovali, pa na koncu ni bilo ne duha ne sluha.

Dovolj je garal za ugled, zdaj bi ga trošil Ko smo ravno pri pravnikih. Kam bi s presežki osebnega ugleda, očitno ne ve Miro Cerar. Videti je, da se ga namerava znebiti. Profesor se namreč s porajajočo se stranko podaja v paradno javnosektorsko panogo, politiko. Kot kaže, bi rad v areni, polni političnih biserov, na hitro in za vselej zapravil tridesetletni trud in švic, s katerim je kopičil svoje bogato znanje in gradil lastno osebo. Srečno, Miro!

Zaradi Zorana ne kličite čarovnic Da so politične tekme privlačna reč, dokazuje tudi verižni župan prestolnice Zoran Janković, ki ponovno flirta z možnostjo, da bi se jeseni potegoval za težko, a dražestno ketno mestnega očeta. Zadnjo o svoji odločitvi bo sicer rekel po posvetu s sodelavci.

Ne zapravljajte denarja za vedeževalske linije, da bi izvedeli, kako mu bodo prikim…, pardon, odgovorili, saj veste, da v veliki metropolski družini, še toliko bolj, odkar jo je zapustila struja odhajajoče premierke, vlada tako imenovani mnenjski unisono (za neglasbenike: enozvočje). Zato za denar, ki bi ga vrgli telefonskim čarovnicam, svojo drago raje peljite na dobro večerjo.

Za počitka potrebne je rešitev na Dobu Nasmejan, zagorel in očitno življenjsko izpolnjen se je pred kamerami na zaslišanju v državnem zboru pojavil arestant, se popravljamo v nesramnosti, prebivalec polodprtega oddelka na Dobu Bine Kordež.

Sproščeni negovalec plemenitih jahalnih živali in občasni pisatelj seminarskih nalog za tiste sojetnike, ki jim pri izpolnjevanju študijskih dolžnosti pisana beseda teče bolj klavrno, je odgovarjal na vprašanja o podeljevanju bančnih posojil. Sodeč po tem, kako so ga gledali prisotni, iz Kordeža veje neusahljiva energija slikovite Dolenjske, zato ni vrag, da se mu ne bi v kratkem pridružil še kateri od utrujenih parlamentarcev, ki ga mika bolj sproščen življenjski ton.

Vitez se pripravlja na starost Ko smo ravno pri udobju za rešetkami, od petka ga v okviru enoletne kazni zaradi utaje davkov izkuša tudi nekdanji italijanski premier in medijski mogul Silvio Berlusconi. Potil se bo med opravljanjem družbenokoristnega dela v domu za ostarele v bližini Milana. Enkrat tedensko po štiri ure bo pomagal starejšim, verjetno pa tudi komu mlajšemu od sebe.

Morda pa se vitez nezavedno že pripravlja na naslednjo življenjsko epizodo. Libijskega uživalca sadežev življenja Moamerja Gadafija, s katerim bi skupaj preganjala mladenke po mediteranski bunga bunga metodi, namreč ni več, Silvio pa kljub brezgubnemu obličju in elastana polni koži ne spada več v kasto moških mladičev. Čez dve leti ga bo, verjeli ali ne, namreč požgečkal vstop v deveto desetletje tuzemstva.

Erekcija na Beethovnovi Ena najbolj upognjenih stavb v državi je pred dnevi spet odločala. Dokazala je, da ima v skeletu vgrajeno vsaj gibljivo os, če že ne kakšno sodobnejšo mehanizacijo. Stranki SDS tako ni uspelo s pobudo, da bi o zloglasnih arhivih, kjer počivajo temne sence narodove zgodovine, odločali še pred poletjem. Žal nam pred mikrofon po odločitvi ni uspelo zvleči bruhalca metafor Matjaža Hana.

Sklepamo, da bi nam odločitev, da bo referendum oktobra, ta komentiral z besedami, da se je devetnadstropni stolp z Beethovnove s skrajne desne tokrat vzpel v popolno erekcijo ali se morda celo nagnil malce v levo.

Tujega nočemo, svojega damo Minister Roman Jakič je v zadnjih dneh tuhtal dve stvari: kako unovčiti protikorupcijsko klavzulo pri pogodbi o dobavi oklepnikov in kako prepričljivo utemeljiti odločitev, da oklepnikov iz Afganistana, ki jih ameriška vojska radodarno deli interesentom po svetu, ne potrebujemo. Da bo uveljavljena klavzula, ni nič nenavadnega, to se od skrbnih ministrov tudi pričakuje. Po osmojenem pa diši odziv v zvezi z ameriškimi pošastmi, ki bi jih lahko dobili brezplačno.

A ker vse dobre današnje stvari koreninijo v antiki, je tudi minister v tem primeru uporabil starodavno modrost – v svoji argumentaciji se je naslonil na matematiko. Oklepniki bi nas zaradi davka na dodano vrednost stali 20 milijonov evrov, je pojasnil in utišal vse, tudi tiste, ki so pomislili, da nas lahko novo javno naročilo, potem ko ostanemo brez patrij, stane celo kakšen evro več.

Upokojenec blati upokojenca Država gre spet pred sodišče, toži jo nekdanji slovenski diplomat v Trstu. Razlog so bolečine v duši in denarnici, ki so ga doletele zaradi odpoklica z mesta konzula onkraj meje. Dimitrij Rupel zahteva nekaj tisočakov in ponovno zaposlitev na starem delovnem mestu, prst za avtorstvo ostudne geste odpusta pa uperja na žavbavega Karla Erjavca. Znotrajgeneracijska solidarnost pa takšna! Upokojenec upokojencu očita pokvarjenost. Srečanje na sodišču sledi v prihodnjih mesecih.

Brez filtra 57 Kljub prijaznemu priimku ima Srečko Prijatelj na tem svetu ta hip vsaj enega sovražnika. To je Dušan Mikuž, ki prvoomenjenega toži za nekaj tisoč evrov. Ta naj bi ga žalil in mu poslal kar precej izsiljevalskih SMS-sporočil. Število? 57 (opomba za jugonostalgike: brez filtra). Besede mu Prijatelj, ki je eno kazen v zaporu že odležal, zdaj pa tolče rešetkasto tlako še za drugi sodno ugotovljeni greh, oponaša, zato z Mikužem tudi nista sklenila poravnave. S primerom se bo moral očitno mučiti sodnik.

Nočni podjetnik se je trudil zaman Od velikih in dobro rejenih rib za hip k malemu vitkemu ribaku. Ker bankovci ne ležijo na cesti (izjema je 31 milijonov evropskih sredstev, za katera se v teh dneh lahko potegujete na kateri od bencinskih črpalk), pač pa se je zanj treba potruditi, se je ustvarjanja denarnih tokov s trdim delom lotil tudi neki mladenič na Škofljici.

Na petkovo noč je poslovno priložnost zavonjal v obhišnih odvajalcih meteornih voda. Po prijavi, da se gre nekdo nočnega podjetnika, so šli policisti naglo v akcijo in žleboljuba kmalu zgrabili. S trudom in pretežno višinskim delom pridobljeni material je zmikavt vrnil lastniku, čaka pa ga še posebna nagrada: policijska ovadba.

Mladost proti gerontokraciji Da ne bo pomote, nič nimamo proti starejšim, ampak paleta osivelih v domači politiki bi si počasi zaslužila menjavo. Upanje za deželo pomenijo tisoči mladih, ki so pred dnevi začeli demonstracijo znanja na državnih preverjanjih znanja in maturi. Če ne bodo prej ubežali iz ugrabljene države, bi lahko prav oni nekoč vodili njeno krmilo, iz koritniškega raja pa z dobrimi idejami za vselej izgnali zdaj vladajočo gerontokracijo. Zato od nas: dajmo, mladi!

Nočno dopisovanje Na sabotinskem holmu, ki se pne nad Novo Gorico, sta imela pred dnevi krajšo dopisno sejo Janez Janša in Josip Broz – Tito. Ne prek klicalca duhov ali kakšnega posebnega ezoterika, temveč prek minidvoboja, ki so ga uprizorili ljubitelji premikanja kamnov. Tita sta čez noč zamenjali začetnici JJ, a so bili ljubitelji jugoslovanskega pokojnika naslednji dan vztrajnejši, tako da s Sabotina ljudstvo zdaj spet pozdravlja Tito.

Za Tinkaro Ne pozabite, nocoj je finale Evrovizije, navijajte za Tinkaro, prihodnji teden, ki prinaša nov naporen sveženj političnih kolobocij, bo namreč še prekmalu tukaj.