Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gašper Lubej

Sobota,
28. 2. 2015,
18.46

Osveženo pred

3 tedne, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Goran Klemenčič Miro Cerar Janez Janša Janez Janša Zoran Janković Boris Štefanec Rok Praprotnik Gašper Lubej

Natisni članek

Sobota, 28. 2. 2015, 18.46

3 tedne, 5 dni

Goran Klemenčič bo odstopil!

Gašper Lubej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
"When supreme court talks, bullshit happens,(1)" je žalostno ugotovil Goran Klemenčič. Znamenito poročilo, ki je odneslo Janeza Janšo, je zgodovina. Goranu avstrijski smučarski golaž ni več teknil.

"Kako dobro mi gre hitro vijuganje," si je dejal pravosodni minister le nekaj sekund pred tem, v toplem zavetju gorske koče v enem od avstrijskih smučarskih središč. A je kmalu prekršil svojo zapoved, da se bo za nekaj dni popolnoma odklopil od političnih dogajanj. Na mobilnem telefonu je zagledal naslov: Vrhovno sodišče odpravilo znamenito poročilo KPK o Janši.

Prostovoljni zapor za ikono ljudskih vstaj Nekdanji predsednik protikorupcijske komisije, ki je bil ikona ljudskih vstaj, nekdanji državni sekretar na notranjem ministrstvu in ugledni pravnik je vedel, kaj mora storiti – odstopiti. To bo sporočil predsedniku vlade Miru Cerarju na ponedeljkovem srečanju, a ponudil mu bo še večjo pokoro – prostovoljni odhod v zapor brez sojenja. Zapor? Zakaj le?

Goran Klemenčič je pač človek, ki drži besedo. In držal bo besedo, ki jo je dal 8. februarja 2013, ko je vizionarsko napovedal: "Posledici tega poročila sta lahko samo dve: ali nas vse skupaj zaprejo, ker smo neosnovano in neutemeljeno očrnili in napadli najvišje predstavnike države, ali pa ti sprejmejo odgovornost, prav tako družba in politika, in sprejmejo ustrezne ukrepe." Dodal je, da v nasprotnem primeru ni smiselno, da bi KPK še obstajala.

Kje sta Janez in Zoran? Vizionarsko? Seveda, vse se je uresničilo! Kje sta zdaj na primer Janez Janša in Zoran Janković? Janša že dolgo ni več predsednik vlade. Bil je v zaporu, kamor se lahko vrne, lani je s svojo SDS dosegel najslabši rezultat na volitvah od leta 1996. Zoran Janković je v zadnjih mesecih izginil iz javnosti. Pred tem je izgubil in dobil nazaj svojo Pozitivno Slovenijo, ki so jo nato volivci izbrisali iz parlamenta.

Kdo verjame, da KPK še obstaja? A uresničilo se je tudi to, da KPK ne obstaja več. Dobro, na papirju že, ampak njenega predsednika Borisa Štefaneca res nihče ne jemlje več resno kot borca proti korupciji. Kaj je še ostalo? Aha, zapor za tri člane senata KPK. Ne izključujemo možnosti, da se bosta Goranu Klemenčiču v zaporu prostovoljno pridružila tudi Rok Praprotnik in Liljana Selinšek.

Praprotnik namreč visoke etične standarde uveljavlja v NLB kot direktor centra za skladnost poslovanja, Selinškova pa v svojem svetovalnem podjetju. Na njeni predstavitveni spletni strani lahko preberemo tudi njen življenjski moto: "Nikoli ne rečem, da sem najboljša, ampak to vedno pokažem!"

Konec muk za Mira Cerarja V ponedeljek bo torej Klemenčič Miru Cerarju, ki po naših zanesljivih informacijah že dva dneva v mukah tehta, kako naj se odloči o usodi enega od stebrov vlade, sporočil, da odstopa in odhaja v zapor. A kako bodo to izpeljali kar tako, brez ustreznega postopka in sojenja?

Vrhunski pravnik Klemenčič se je zakopal v zakon o izvrševanju kazenskih sankcij in z ustvarjalno interpretacijo našel luknjo v zakonu: kot pravosodni minister bo podpisal uredbo, s katero bo v zapor poslal samega sebe. Kazen bo prestajal točno toliko časa, kot je minilo od znamenitega poročila KPK do odločitve vrhovnega sodišča, torej 25 mesecev in 16 dni.

Vile, hlevski gnoj in svež zrak Le eno prošnjo bo imel Goran Klemenčič, ko bo na prestajanju kazni na Dobu, kjer bo, kdo ve, morda spet srečal Janeza Janšo, ko bo zadeva Patria končno dobila epilog. Enkrat na mesec bo prosil za izhod iz zapora, da se bo lahko sproščal na kmetiji. Trdo delo z vilami in hlevskim gnojem, svež zrak in samota mu bodo dali novih moči za obdobje po prestani zaporni kazni.

"When money walks, bullshit talks,(2)" je dejal Klemenčič tistega 8. januarja 2013. Verjamemo, da bo po visoko etičnemu dejanju pravosodnega ministra, ki bo sam sebe poslal v zapor, konec demagogije slovenskih politikov, da se bodo zazrli vase in si sami določili kazni za svoje grehe.

1 Prevajalski oddelek Satirikona je znano angleško frazo prevedel takole: "Ko pade odločitev vrhovnega sodišča, se zgodijo neprijetne stvari." 2 Izposodili si bomo kar prevod Gorana Klemenčiča: "To bi v slabem slovenskem prevodu pomenilo, da ko začnejo govoriti dejstva, številke na bančnih računih in preverjene informacije, prostora za politično demagogijo ne bi smelo več biti – celo v Republiki Sloveniji in celo v današnjem času ne."

Ne spreglejte