Sreda,
15. 6. 2016,
10.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

24

Natisni članek

SDS Združena levica Anja Kopač Mrak

Sreda, 15. 6. 2016, 10.00

6 let, 7 mesecev

Anja Kopač Mrak ostaja ministrica. SD: DeSUS je s SDS sodeloval pri rušenju koalicije. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

24

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak ostaja na položaju. Interpelacijo je podprlo 43 poslancev, proti jih je bilo 38. Za uspeh interpelacije bi bilo potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov.

Poleg opozicijskih SDS, NSi in Združene levice so se interpelaciji pridružili tudi v koalicijski DeSUS, kar je v koaliciji v zadnjih dneh poskrbelo za visoke tone. Tudi v današnji razpravi, ki je trajala skoraj 15 ur, je bilo med koalicijskimi partnerji napeto, nič boljše ni bilo po glasovanju.

Vodja poslanske skupine DeSUS, Franc Jurša, je po glasovanju dejal, da bo Kopač Mrakova težko opravljala svojo funkcijo. "Kredibilnost ji je zelo padla," je dodal. Prvi mož SD Dejan Židan pa, da je DeSUS zaradi nepomembnega kadrovskega vprašanja sodeloval s SDS pri rušenju koalicije.

"Koalicija ne deluje"

Kot je med razpravo dejal vodja poslanske skupine SD Matjaža Hana, je vsebina interpelacije pomembna, je pa interpelacija tudi preizkus trdnosti koalicije. Po njegovih besedah so dokazali, da ta koalicija ne deluje, saj se je en partner odločil, da bo podprl interpelacijo, je dejal.

V torek je premier Miro Cerar ostro obsodil prepir med DeSUS in SD ter ga označil za poskus destabilizacije političnega prostora.  Po glasovanju pa je dejal, da je prepričan, da bosta po današnji streznitvi tudi DeSUS in SD prepoznali, da je treba naprej.

Čeprav je DeSUS odrekel podporo Kopač Mrakovi, Cerar ni mnenja, da to nakazuje konec koalicije. "Koalicija deluje naprej normalno," je zatrdil, a dodal, da interpelacije vedno sprožijo "neke turbulence v političnem prostoru".

Cerar: Naj se spravita v red

Priznal je, da je bil nad potezo DeSUS, ki je "tik pred glasovanjem povsem spremenila svoje stališče", presenečen, hkrati pa je ponovil kritiko tega, kar je predsednik SD "Dejan Židan poimenoval kravje kupčije, ki se zdaj skušajo dogajati med DeSUS in SD". "To ni državotvorna drža," je poudaril in dodal, da je pozval obe stranki, "naj se spravita v red in gresta naprej z nami".

Razlog interpelacije: koroška dečka

V SDS so interpelacijo predlagali, ker so prepričani, da je ministrica zlorabila svojo funkcijo za poskus prikrivanja strokovnih napak, ki so se zgodile pri odvzemu dveh dečkov iz Velenja starim staršem.

Stranka SDS zahteva moj odstop, ker ne želim "v zrežiranih političnih resničnostnih šovih polemizirati" o primeru dečkov iz Velenja, pa je v razpravi dejala ministrica za delo. Presodila je, da je institut interpelacije v tem primeru zlorabljen v politične namene in da ni v korist ne dečkov ne starih staršev.

"Nezakonito ravnanje, kadrovanje po politični liniji, neučinkovitost"

Večina današnje razprave se je sicer nanašala na primer odvzema dveh otrok starim staršem. Predlagatelji so ministrici očitali odgovornost za nezakonita in neustavna ravnanja pristojnih institucij, skupaj z ostalimi podporniki interpelacije pa med drugim tudi kadrovanje po politični liniji in neučinkovitost delovanja ministrstva.

Branili so jo v SMC in SD. Poslanka SMC Jasna Murgel je interpelacijo označila za brezpredmetno. V SD so izpostavljali uspehe ministrovanja Kopač Mrakove, med drugim dvig minimalne plače in zmanjšanje brezposelnosti, zlasti med mladimi.