SiolNET. Novice Slovenija
2,33

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ugrabljeni slovenski kapitan se je vrnil v domovino

2,33

termometer

tovorna ladja
Foto: Reuters

Slovenski poveljnik ladje MV Glarus, ki je bil septembra ob delti reke Niger med ugrabljenimi pomorščaki, je danes prispel v Slovenijo. V izjavi za javnost se je zahvalil vsem, ki so sodelovali pri reševanju, svojim bližnjim in javnosti.

"Še posebej bi se rad zahvalil protiterorističnemu oddelku slovenske kriminalistične policije, predvsem policijskim pogajalcem, ženi in bratu," je poudaril poveljnik, ki želi ostati neimenovan. Za potrpežljivost in profesionalnost se je zahvalil tudi javnosti.

Pirati Novice Nove podrobnosti o reševanju ugrabljenega slovenskega pomorščaka

Ugrabljeni pomorščak je zdrav, a psihično zelo utrujen

Poudaril je, da je zdrav, vendar pa bo moral to po njegovih besedah potrditi še zdravniški pregled. Kot je še zapisal, je psihično zelo utrujen. "Poklic pomorščaka postaja vedno bolj nevaren. V svetu je vedno več nevarnih območij za plovbo, še posebej na območjih, kjer vladata korupcija in beda, oblast v državi pa ne zna oziroma noče narediti reda," je izpostavil ugrabljeni slovenski kapitan.

Zatrdil je, da se bo zavzemal za konkretna pravila za zaščito pomorščakov v okviru Mednarodne pomorske organizacije.

pirati Novice Slovenski kapitan in drugi člani ugrabljene posadke ladje Glarus že v Švici

Ladjo, na kateri je bil slovenski kapitan, napadli oboroženi neznanci

Ladjo MV Glarus, ki je v lasti švicarskega podjetja Massoel Shipping, so septembra med krajema Lagos in Port Harcourt ob delti reke Niger, približno 45 navtičnih milj jugozahodno od otoka Bonny Island, napadli oboroženi neznanci.

Z ladje, na kateri je bilo takrat 19 pomorščakov, je oborožena organizirana kriminalna združba ugrabila 12 oseb. Poleg državljana Slovenije so napadalci zajeli še sedem filipinskih državljanov ter po enega državljana Romunije, Ukrajine, Hrvaške in BiH.

Slovensko zunanje ministrstvo je v nedeljo potrdilo, da so bili talci izpuščeni in prepeljani v Švico. Tamkajšnje oblasti trenutno zaradi ugrabitve vodijo predkazenski postopek zoper neznane storilce.

tovorna ladja Novice Pred obalo Nigerije ugrabili del posadke evropske tovorne ladje

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 16
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin