Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Ponedeljek,
29. 10. 2018,
14.36

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,22

Natisni članek

Policija ugrabitev pirati

Ponedeljek, 29. 10. 2018, 14.36

5 let, 5 mesecev

Nove podrobnosti o reševanju ugrabljenega slovenskega pomorščaka

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,22
Pirati | Člani posadke švicarske ladje so bili v ujetništvu nekaj manj kot mesec dni. | Foto Reuters

Člani posadke švicarske ladje so bili v ujetništvu nekaj manj kot mesec dni.

Foto: Reuters

Slovenski policisti so bili v primeru ugrabljene posadke na švicarski ladji, na kateri je bil tudi slovenski kapitan, po naših informacijah v stalnem stiku s švicarskimi kolegi. Predstavniki tamkajšnje policije naj bi bili na sestanku tudi v Sloveniji.

Po več kot enem mesecu so konec tedna rešili zajeto posadko švicarske ladje, ki so jo oboroženi pirati napadli med krajema Lagos in Port Harcourt ob delti reke Niger. Kapitan na ladji je bil slovenski državljan, zato je pri reševanju prvič sodelovala tudi slovenska policija. Tako so bili v reševanje vključeni slovenski policijski pogajalci in kriminalistični preiskovalci.

Ker je ladja plula pod švicarsko zastavo, kar pomeni, da je bilo kaznivo dejanje storjeno na švicarskem ozemlju, se je z ugrabitvijo posadke ukvarjala švicarska policija, v nadaljevanju pa tudi nigerijska.

Švicarski policisti na sestanku tudi v Sloveniji

policija | Foto: STA , Foto: STA , Po naših informacijah so bili slovenski policisti v stalnem stiku s švicarskimi kolegi, predstavniki tamkajšnje policije so bili tudi v Sloveniji. Kot smo izvedeli, so se pri nas s tem primerom ukvarjali kriminalisti, ki so specializirani za področje terorizma in ekstremnega nasilja, kamor spadajo ugrabitve.

Policijska preiskava v Švici še vedno poteka, zato podrobne informacije o primeru niso znane. Preiskovalci nočejo razkrivati podrobnosti, tudi zato, da bi preprečili podobne incidente v prihodnje. Prav tako ni znana višina odkupnine, ki so jo zahtevali pirati.

pirati
Novice Slovenski kapitan in drugi člani ugrabljene posadke ladje Glarus že v Švici

Ugrabljeno posadko so pogosto selili

Rešena posadka švicarske ladje, na kateri je bil tudi slovenski kapitan, naj bi bila v ujetništvu v slabih pogojih. Pogosto so jih selili, posadka je trpela zaradi visokih temperatur in neugodnih podnebnih razmer, ki so značilne za območje ob delti reke Niger. Člani posadke naj bi imeli tudi težave z dehidracijo in diarejo.

Zaradi okoliščin kaznivega dejanja, ki je bilo storjeno v tujini, na varnostno najzahtevnejšem območju, kjer je skoraj onemogočeno delovanje varnostnih organov, je bilo delovanje kriminalistov zelo zahtevno. V takih primerih je zelo pomembno, da so ukrepi vseh vpletenih deležnikov usklajeni, da je pretok informacij hiter, kakovosten in zanesljiv, so ob tem zapisali na spletni strani slovenske policije.

Ugrabitev je ena od najhujših vrst kaznivih dejanj, saj so kršene najosnovnejše človekove pravice. V tem primeru je bilo več žrtev, ugrabljeni pomorščaki in tudi njihove družine.

Sončni zahod, ladja, tanker | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kaj se je dogajalo?

Z ladje, na kateri je bilo takrat 19 pomorščakov, je oborožena organizirana kriminalna združba ugrabila 12 oseb, in sicer enega državljana Slovenije, sedem filipinskih državljanov ter po enega državljana Romunije, Ukrajine, Hrvaške in BiH. Ugrabljene so s čolnom prepeljali na neznano lokacijo, verjetno so bili večino časa v delti reke Niger.

O ugrabitvi je bil takoj obveščen lastnik ladje, podjetje Massoel Shipping, ki je v reševanje primera vključilo strokovne sodelavce. Ti so pripomogli k varnemu reševanju ugrabljenih. Podjetje je sodelovalo z izkušenimi strokovnjaki, da bi doseglo izpustitev ugrabljenih pomorščakov.

Ladja
Novice "Ko pridejo na ladjo pirati, se ne igraš več Ramba" #video
Ne spreglejte