Sobota,
18. 6. 2011,
14.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Danilo Türk vojna za Slovenijo Zasavje

Sobota, 18. 6. 2011, 14.00

8 let

Türk: Samostojnost Slovenije je bila izborjena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na Kumu je potekala osrednja zasavska slovesnost ob 20. obletnici vojne za Slovenijo, na kateri je zbrane nagovoril predsednik republike Danilo Türk.

Samostojnost Slovenije je bila izborjena, njeni državljani pa so lahko nanjo ponosni in z njo zadovoljni, je poudaril predsednik.

Samostojnost najprej pridobljena na bojnem polju Po besedah predsednika Türka Slovenci ne smejo pozabiti, da je bila samostojnost Slovenije najprej pridobljena na bojnem polju, šele potem pa za pogajalsko mizo.

"Danes živimo bolje in bolj polno" Četudi državo bremenijo težave in nezadovoljstvo ob političnem procesu ter nevšečni dogodki v politiki in gospodarstvu, se velja ob njeni 20-letnici spomniti celotnega razvoja in dejstva, da se danes v Sloveniji na splošno živi bolje in bolj polno, kot se je pred desetletjema in več nazaj, je opozoril.

Skozi razvoj je država dosegla napredek, njene dosežke na različnih področjih pa je treba ohranjati in razvijati, da bodo še boljši, je dejal in nadaljeval z opisom ključnih osamosvojitvenih dogodkov, ki se jih v teh dneh spominjajo po različnih koncih Slovenije.

Ena izmed odločilnih osamosvojitvenih bitk Ob teh je napad jugoslovanskih letal na RTV oddajnik na Kumu - 28. junija 1991 - in njegovo obrambo, označil za eno izmed odločilnih slovenskih osamosvojitvenih bitk. "To je bila bitka za medije, za resnico, informiranost in enotnost," je izpostavil.

Slovenija je imela v času osamosvajanja in napada nanjo dobro organizirane ter usklajene vse vojaške in nevojaške dejavnike obrambe in enotne medije, ki so svoje delo dobro opravili ter dobili učinkovito medijsko vojno, je pojasnil Türk.

Predsednik pozval k odpravi napak iz preteklosti V sklepnem delu govora je Türk pozval k vnovični odločnosti Slovencev ter k odpravi slabosti in napak 20-letne Slovenije. Med temi je navedel korupcijo, klientelizem, vzpostavitev sodnega sistema, ki bo zagotavljal uspešen pregon vsega kriminala, vključno z gospodarskim, ter izboljšanje sistemov socialnega in zdravstvenega varstva.

Z omenjenim bi Slovenci lahko šli v nadaljnji razvoj okrepljeni, ob tem pa se morajo vprašati, kje bi radi bili v naslednjih dveh desetletjih, je še povedal predsednik Türk in povzel, da morajo, da bi bili uspešni tudi v prihodnje, danes pokazati odločnost in mladino usmeriti, da se bo lahko razvila do najvišjih možnosti.