Sreda,
14. 6. 2017,
9.37

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,70

4

Podbočje Krško tožilstvo

Natisni članek

Sreda, 14. 6. 2017, 9.37

5 let

Tožilci vendarle nastopili ostreje: nasilnežema s Facebooka očitajo umor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,70

4

sodišče | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Krško tožilstvo fantoma, ki sta februarja v Podbočju pretepla vrstnika – ta je pozneje v bolnišnici umrl –, po novem očita umor in ne "le" povzročitve posebno hude telesne poškodbe s smrtnim izidom, poroča Dnevnik. Še februarja so nam na vprašanje, zakaj jima ne očitajo umora, poslali precej ciničen odgovor.

Spomnimo, da smo konec februarja poročali o mnenju tožilca in odvetnika, da bi lahko krško tožilstvo A. Olovcu in M. Kovaču, ki sta februarja surovo pretepla prijatelja in vse prenašala prek družbenega omrežja Facebook, očitalo umor ali uboj in ne le povzročitve posebno hude telesne poškodbe s smrtnim izidom. Za hudo telesno poškodbo je zagrožena kazen do 15 let zapora, za umor pa strožja kazen – od 15 do 30 let.

Kaj so februarja menili v Krškem

Krško tožilstvo vodi Robert Renier. | Foto: STA , Krško tožilstvo vodi Robert Renier. Foto: STA , S krškega tožilstva so nam na prošnjo za komentar mnenja tožilca tedaj poslali nekoliko ciničen odgovor: "Vljudno prosimo, da nam sporočite, kateri vodilni slovenski tožilec meni, da je treba v konkretni zadevi konkretno kaznivo dejanje kvalificirati kot umor ali uboj, saj bi bil pogovor z njim nedvomno koristen in dobrodošel."

Pojasnili so, da je kvalifikacija pravnega dejanja odvisna od okoliščin resničnega stanja. "Faza preiskave je namenjena temu, da okoliščine vsestransko raziščemo, preden se sprejme odločitev o vložitvi obtožnega akta in tudi o najustreznejši pravni kvalifikaciji," so zapisali v odgovoru.

Primer vodi Mateja Roguljič, na tožilstvu so posebej poudarili, da gre za tožilko z dolgoletnimi izkušnjami.


Preberite še:

Pravnika po smrtonosnem pretepu v Podbočju: Tožilka je premila

Po umoru v Podbočju: zakaj lahko alkoholiziran storilec dobi nižjo kazen kot trezen?


Preobrat in obtožba umora

Kasneje so na vprašanja različnih medijev na tožilstvu nekoliko "omehčali" retoriko in sporočali, da kvalifikacija kaznivega dejanja ni dokončna in da se lahko do vložitve obtožnice še spremeni. Zdaj se je to res zgodilo.

Dnevnik namreč poroča, da je tožilstvo vložilo obtožnico, ki priprta Olovca in Kovača bremeni suma storitve kaznivega dejanja umora z eventualnim naklepom ter neupravičenega slikovnega snemanja. Oboje naj bi storila v sostorilstvu, pri umoru jima tožilstvo očita milejši, eventualni naklep (torej da njun namen ni bil, da ubijeta žrtev, da pa sta vedela, da lahko žrtev zaradi posledic njunega dejanja umre). 

Za umor je zagroženih od 15 do 30 let zapora, za neupravičeno slikovno snemanje pa do eno leto zapora.