Četrtek,
8. 1. 2015,
8.05

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

evtanazija UKC Ljubljana zdravnik

Četrtek, 8. 1. 2015, 8.05

8 let, 5 mesecev

Suspendirani zdravnik evtanazijo opravil še pri treh bolnikih? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Po razkritju, da naj bi zdravnik v UKC Ljubljana opravil evtanazijo pri neozdravljivem bolniku, vse kaže, da ne gre za osamljen primer. Isti zdravnik naj bi evtanazijo opravil pri še treh bolnikih.

Informacija o domnevno izvedeni evtanaziji v ljubljanskem kliničnem centru konec decembra lani je dvignila veliko prahu. Dogodek je sprožil ogorčenje na eni strani, pa tudi vprašanje, kako reševati to izjemno občutljivo področje, na drugi strani.

Neuradno: sum decembrske evtanazije naj bi bil potrjen Medtem so se začeli različni postopki, med drugim tudi interni strokovni nadzor v UKC Ljubljana. Cilj tega bo, kot je pojasnil strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker, ugotoviti, ali je bilo zdravljenje bolnika v zadnjem obdobju v skladu z etičnimi in moralnimi normami. TV Slovenija, ki se sklicuje na neuradne informacije, ob tem poroča, da naj bi bil v končnem poročilu internega strokovnega nadzora, ki bo predvidoma znano v petek ali naslednji ponedeljek, sum decembrske evtanazije potrjen.

Ne gre za osamljeni primer? Po poročanju Milene Zupanič v časniku Delo ne gre za osamljen primer. Pristojni naj bi namreč preiskovali še najmanj en primer bolnika, pri katerem naj bi isti zdravnik januarja lani prav tako izvedel evtanazijo. Pri prvem, 83-letnem bolniku naj bi zdravnik, sicer na željo svojcev, neozdravljivo bolnemu življenje skrajšal z mešanico kalija in morfija, pri drugem pa naj bi injiciral neko drugo podobno snov.

Zdravnik evtanaziral vsaj še tri bolnike? TV Slovenija pa je danes poročala, da naj bi isti zdravnik neuradno pred tem evtanaziral vsaj še tri bolnike, zato so kriminalistično preiskavo razširili. Po poročanju televizije naj bi omenjeni zdravnik sodelavcem tudi zaupal, da je nekomu pomagal umreti. Evtanazijo pa naj bi storil brez dogovora z družino bolnika. Preden so ga premestili na oddelek za intenzivno nevrološko terapijo, je delal na drugem oddelku intenzivne nege.

Če bi se izkazalo, da je zdravnik zares opravil evtanazijo, bi bil to prvi tak primer v Sloveniji, kar so potrdili tako pri Zdravniški zbornici Slovenije kot v UKC Ljubljana, osumljenemu zdravniku pa poleg odvzema licence grozi najmanj 15 let zapora.

Nerazkriti primeri Ali je bilo takšnih primerov v resnici še več, lahko samo ugibamo. Pred časom je o tej problematiki pisal britanski BBC in ob navajanju enega izmed vidnejših nizozemskih medicinskih strokovnjakov trdil, da je več zdravnikov v Veliki Britaniji priznalo, da so že izvedli evtanazijo, vendar teh primerov niso razkrili.

Tudi v Veliki Britaniji je, tako kot v Sloveniji, evtanazija prepovedana.

Potrebujemo razpravo Strokovni direktor Nevrološke klinike UKC Ljubljana David B. Vodušek pa je v izjavi za javnost med drugim dejal, da pričakuje, da bo dogodek sprožil širšo javno razpravo, saj bi o tem morali govoriti vsi ljudje, ne samo stroka.

Komisija za medicinsko etiko evtanazije je sicer že jasno izrazila mnenje o problematiki, tega dejanja pa ne podpira. "Stališče komisije je, da je s paliativnimi ukrepi mogoče na smrt bolnim ali umirajočim vedno ustrezno pomagati," je dejal predsednik komisije Božidar Voljč in opozoril na nekatera poročila, ki izpostavljajo zlorabe v tistih državah, kjer je evtanazija dovoljena.