Torek,
19. 2. 2013,
7.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

mleko

Torek, 19. 2. 2013, 7.30

8 let

Sumljivo mleko iz Slovenije odkrili v Bosni in Hercegovini (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Analiza vzorcev mleka, ki so jih odvzeli na meji, je pokazala, da mleko iz Slovenije, Madžarske, Nemčije in Srbije vsebuje preveč škodljive snovi aflatoksin.

Urad za veterinarstvo Bosne in Hercegovine je potrdil, da je v pošiljkah mleka iz Slovenije, Madžarske, Nemčije in Srbije našel povečano prisotnost aflatoksinov, iste sestavine, ki so jih pred dvema tednoma našli v hrvaškem mleku, poroča Večernji list.

Mejni inšpektorji so analizirali vzorce mleka, za katere se je pozneje izkazalo, da vsebujejo preveč aflatoksinov. O tem so uvozniki že obveščeni, obvestili pa so tudi države, iz katerih je mleko prišlo. "Vse pošiljke mleka, za katere so bile ugotovljene povečane količine aflatoksina, so v skladiščih uvoznika in pod strogim nadzorom veterinarske inšpekcije," so sporočili z bosanskega Urada za veterinarstvo.

Napovedali so še, da bodo testirali vzorce vseh pošiljk mleka ne glede na državo porekla.

Sporno je mleko iz Ljubljanskih mlekarn in kmetijske zadruge Sloga Slovenska uprava za varno hrano je sicer že potrdila, da so bosanske oblasti pri kontroli uvoza mleka pri dveh slovenskih proizvajalcih - Ljubljanskih mlekarn in kranjske kmetijske zadruge Sloga - zaznale povišane vrednosti aflatoksina, zato so ti dve pošiljki zavrnile.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Jernej Drofenik je pojasnil, da so bili s strani pristojnega organa BiH danes zjutraj obveščeni, da so pri kontroli uvoza mleka iz Ljubljanskih mlekarn in kranjske kmetijske zadruge Sloga ugotovili povišane vrednosti aflatoksina, zato so ti dve pošiljki zavrnili.

Količina mleka iz Ljubljanskih mlekarn je bila majhna Pri pošiljki iz Ljubljanskih mlekarn je šlo za en tip mleka, količina te pošiljke pa je bila po besedah Drofenika relativno majhna. Kranjska zadruga Sloga v mlekarne v BiH izvaža surovo mleko.

Uprava za varno hrano zdaj ugotavlja, za katere pošiljke gre, in je v stiku z organi BiH za dodatna pojasnila. Hkrati so aktivirali nadzorne organe in proučujejo, kakšno notranjo kontrolo izvajata ta dva proizvajalca. Nosilcem dejavnosti so hkrati naročili, da morajo v zvezi s tem v skladu za zakonodajo izvesti aktivnosti.