Torek,
22. 5. 2012,
14.27

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
občine financiranje

Natisni članek

Torek, 22. 5. 2012, 14.27

5 let, 11 mesecev

SOS opozoril na težave pri financiranju občinskih projektov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Za financiranje občinskih projektov obstajajo na eni strani široke možnosti glede na veliko število evropskih skladov, na drugi strani pa so težave v njihovi časovni izvedbi.

To je na seji predsedstva Skupnosti občin Slovenije (SOS) ocenil predsednik skupnosti Leopold Kremžar. Po njegovem mnenju občine za spoštovanje evropskih pravil na razpisih potrebujejo veliko časa, prav tako tudi država, zato se včasih dogaja, da so časovna razmerja, do kdaj mora biti nek projekt končan, zelo majhna.

"Slovenske občine niso prezadolžene" Kot je dejal Kremžar, občinam želijo pomagati pri uspešni izvedbi projektov, pri tem pa je opozoril, da je pri sofinanciranju občinskih projektov določena spodnja meja financiranja, kar pomeni, da majhne občine pogosto ne morejo same kandidirati za evropska sredstva.

Kremžar je zavrnil očitek predstavnika finančnega ministrstva Slavka Tekavčiča, da so slovenske občine prezadolžene. Pri tem je postregel s podatkom, da so občine zadolžene v višini 1,9 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), medtem ko pa je država zadolžena v višini 46 odstotkov BDP. Poudaril je tudi, da se slovenske občine glede na velikost nahajajo na 14. mestu med 27 članicami EU.

Vedno aktualna problematika predšolske vzgoje V občinah je kar naprej aktualna tudi problematika predšolske vzgoje, za katero občine namenjajo več kot 20 odstotkov celotnega proračuna, kar po besedah Kremžarja pomeni, da je kompletno financiranje predšolske vzgoje na hrbtih občin.

"Številne občine so morale zgraditi nove vrtce" Pojasnil je tudi, da so se s finančnim ministrstvom pri pripravi zakona o uravnoteženju javnih financ pogajali o znižanju določenih stroškov, vendar neuspešno. Za občine je namreč največje breme drugi otrok v vrtcu, ki dodatno obremenjuje občinske proračune. Občina tako za tega otroka plača od 70 do 80 odstotkov polne cene vrtca, 20 do 30 odstotkov pa se deli med starše in državo. Zaradi "brezplačnega" drugega otroka se je pritisk na vrtce povečal, zato so se številne občine soočale s prostorsko stisko v vrtcih oz. so morale graditi nove vrtce, je dejal Kremžar.