Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 11. 2018,
14.11

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,78

22

Natisni članek

tožba Mojca Pašek Eugenija Carl Janez Janša Janez Janša Twitter

Torek, 6. 11. 2018, 14.11

5 let, 5 mesecev

Sodišče ugodilo pritožbi Janeza Janše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,78

22

Janez Janša SDS | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Višje sodišče v Celju je ugodilo pritožbi predsednika SDS Janeza Janše na zamudno sodbo, po kateri bi moral Janša novinarki RTV Slovenija Eugeniji Carl plačati šest tisoč evrov odškodnine zaradi žaljivega tvita. Zadeva se tako zaradi spornega vročanja tožbe vrača v ponovno odločanje na prvo stopnjo.

Velenjsko sodišče je oktobra leta 2016 razsodilo, da mora prvak SDS Janez Janša novinarki Eugeniji Carl plačati 6.000 evrov odškodnine zaradi žaljivega tvita, v kateri je njo ter novinarko in urednico RTV Slovenija Mojco Pašek označil za odsluženi prostitutki. Šlo je za t. i. zamudno sodbo, saj Janša na očitke v tožbi ni odgovoril.

Janša je pozneje trdil, da je rok za odgovor na očitke v tožbi zamudil, ker mu ni bila vročena, saj je bil v času vročanja odsoten. Posledično je 11. novembra vložil predlog za vrnitev odločitve sodišča v stanje pred sodbo.

Franci Matoz Janez Janša
Novice Matoz na sojenju Janši zahteva še izločitev predsednice sodišča #video

Velenjsko sodišče je julija 2017 razsodilo, da je bil Janša sam kriv za zamujeni rok za odgovor na očitke v tožbi. Janši je bilo poleg 6.000 evrov odškodnine prisojenih še 654 evrov pravdnih stroškov zaradi predloga za vrnitev v prejšnje stanje.

Janša se je pritožil tudi na to odločitev, a je Višje sodišče v Celju njegovo pritožbo zavrnilo. Postopek je tekel enako tudi v primeru Paškove.

Carlova: Mislim, da ni sodišča, ki bi razsodilo, da vsebina tvita ni bila žaljiva

Se je pa Janša pritožil tudi na samo zamudno sodbo. In v tem primeru je, kot je razvidno iz sodbe, Višje sodišče v Celju Janši ugodilo in tožbo Carlove vrnilo v ponovno sojenje na prvo stopnjo. Z odločitvijo je pridržalo tudi odločitev o stroških pritožbenega postopka.

Kot je v obrazložitvi zapisalo sodišče, je prvi od pogojev, ki morajo biti kumulativno podani za izdajo zamudne sodbe, pravilno vročena tožba toženi strani, pri čemer je ugotovilo, da ugotovljena dejstva ne zadoščajo za sklep, da je bila tožba s prilogami in pozivom za odgovor vročena tožencu pravilno.

Janez Janša
Novice Sojenje Janši: kako se je v sodnem senatu znašla članica SDS #video

"Vedno bom zagovarjala, da se morajo katerikoli toženi stranki v kateremkoli postopku zagotoviti vse pravice, ki ji gredo. Sodišče naj brez sence dvoma ugotovi, ali je bilo vročanje pravilno izpeljano. V sodbi višjega sodišča gre za vprašanje postopka, ne vsebine. Mislim, da ni sodišča, ki bi razsodilo, da vsebina tvita ni bila žaljiva," je odločitev sodišča za Dnevnik komentirala Carlova.

Obe novinarki Janšo zaradi tvita tožita tudi kazensko. Na predobravnavnih narokih v kazenskih zadevah na celjskem okrožnem sodišču Janša ni priznal krivde.

Ne spreglejte