Četrtek,
22. 8. 2024,
10.12

Osveženo pred

1 dan, 4 ure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,13
Tatjana Bobnar Robert Golob zapor sodišče Miloš Milović

Natisni članek

Četrtek, 22. 8. 2024, 10.12

1 dan, 4 ure

Sodišče Miloviću zavrnilo alternativno prestajanje zaporne kazni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,13
zapor | Miloš Milović je predsedniku vlade Robertu Golobu svetoval glede nekaterih varnostnih vprašanj. | Foto STA

Miloš Milović je predsedniku vlade Robertu Golobu svetoval glede nekaterih varnostnih vprašanj.

Foto: STA

Sodišče je Milošu Njegoslavu Miloviću zavrnilo prošnjo za alternativno prestajanje zaporne kazni, poroča Večer. Milović, v javnosti znan tudi zaradi svetovanja premierju Golobu o varnostnih vprašanjih, bo tako moral v zapor. Lani je bil pravnomočno obsojen na leto in pol zapora ter denarno kazen 15.000 evrov zaradi pomoči pri zlorabi položaja.

Obsodili so ga zaradi fiktivnega posla v vrednosti 390 tisoč evrov v letu 2008 med SŽ Železniškim gradbenim podjetjem in podjetjem NB Inženiring.

Med dolgoletnim sojenjem na Okrožnem sodišču v Ljubljani je bil sicer dvakrat oproščen. Višje sodišče je sodbo v prvem primeru razveljavilo, drugič pa jo je iz oprostilne spremenilo v obremenilno.

Ljubljansko okrožno sodišče mu je septembra lani izdalo poziv na prestajanje eno leto in pol zaporne kazni. Milović je sodišču nato predlagal odobritev družbenokoristnega dela ali vikend zapora, a so mu prošnjo zavrnili. Prihodnji teden bo tako začel zaporno kazen prestajati v zaporu v Kopru, poroča Večer.

Milović je potrdil, da bo spoštoval odločitev sodnih organov, čeprav tako kot skozi celoten sodni proces vztraja, da očitanega kaznivega dejanja ni storil, še piše časnik.

V pisni izjavi za medije je Milović danes dodatno pojasnil, da je bil obsojen za "domnevno kaznivo dejanje", ki naj bi ga storil v času, ko je bil kot odvetniški pripravnik pod mentorstvom Aleksandra Čeferina zaposlen v Odvetniški družbi Čeferin.

"Sem tako sploh prvi odvetniški pripravnik, ki je bil obsojen za kaznivo dejanje, ki naj bi ga storil pri opravljanju svojega dela v odvetniški pisarni v sodelovanju s takratnima poslovnima partnerjema odvetniške pisarne Nihadom Bešićem in podjetjem SŽ ŽGP d. d., s katerim Odvetniška družba Čeferin še danes poslovno sodeluje," je zapisal.

Golobu svetoval o varnostnih vprašanjih

Mediji so o Miloviću sicer poročali, saj je premierju Robertu Golobu svetoval o uvedbi novega načina varovanja predsednika vlade. Sodeloval je tudi na sestankih, kjer sta se policija in generalni sekretariat vlade dogovarjala o tej spremembi, kar je prispevalo h krhanju odnosov med Golobom in tedanjo ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar. Poleg tega je obiskal nekatera ministrstva in jim svetoval glede varnosti, brez uradnega pooblastila ali druge formalne podlage.

Milović je bil tudi varnostnik nekdanjega premierja Janeza Drnovška.

Kladivo. Sodišče.
Novice Nekdanjemu Golobovemu neformalnemu svetovalcu zavrnili prošnjo za alternativno prestajanje kazni