Ponedeljek,
21. 7. 2014,
15.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Evropska unija SMC Miro Cerar Jožef Horvat

Ponedeljek, 21. 7. 2014, 15.28

8 let

SMC navija za nestrankarskega komisarja, pomladniki bi kandidata predlagali sami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenija mora predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju v prihodnjih tednih posredovati ime komisarskega kandidata, a enotnosti, kako do imena priti, v slovenski politiki ni.

V Stranki Mira Cerarja (SMC) tako predlagajo, da se odločitev o kandidatu za evropskega komisarja preloži na prvi teden avgusta, do takrat pa naj premierka, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek, opravi posvetovanja. V SMC tudi predlagajo, da se razprava osredotoči predvsem na iskanje nestrankarskih kandidatov.

V SMC menijo, da je treba za kandidatko oziroma kandidata za evropskega komisarja predlagati ugledno osebo, ki ima dovolj profesionalnega znanja in izkušenj, da bi lahko vodila enega od pomembnejših resorjev v okviru Evropske komisije.

"Noben pripadnik ali predsednik katere od političnih strank ne uživa zadostne oziroma nesporne podpore" V SMC predlagajo, da se Bratuškova posvetuje s predsednikom SMC Mirom Cerarjem in s predstavniki nekaterih drugih novoizvoljenih parlamentarnih strank. Kot pojasnjujejo, se bo mandat evropskega komisarja časovno ujemal s prihajajočim mandatom nove slovenske vlade, zato je pomembno, da se pri izbiri evropskega komisarja upoštevajo mnenja političnih strank, ki bodo predvidoma tvorile prihodnjo vlado.

Glede kandidatov, ki se v zadnjih dneh omenjajo v javnosti, v SMC ocenjujejo, da noben potencialni kandidat, ki je pripadnik ali predsednik katere od političnih strank, med preostalimi političnimi strankami ne uživa zadostne oziroma nesporne podpore.

Zato predlagajo, da se razprava osredotoči na iskanje nestrankarskih kandidatov, ki izpolnjujejo vse potrebne kriterije, njihova imena pa naj se v fazi razprave oziroma pogajanj javnosti razkrijejo le ob njihovem soglasju.

Premierka, ki opravlja tekoče posle, je napovedala, da bo njena vlada predlog v Bruselj posredovala do konca meseca. Bratuškova prejšnji teden ni zanikala, da jo položaj zanima, a glede na izjave svojih koalicijskih partnerjev očitno ne more računati na njihovo podporo.

Interes za še tretji mandat v komisiji je sicer izrazil tudi zdajšnji komisar Janez Potočnik, v javnosti pa se pojavlja še več drugih imen mogočih kandidatov.

"Kandidata za komisarja naj predlagajo SDS, NSi in SLS" Poslanec NSi Jožef Horvat pa je vladi, ki opravlja tekoče posle, predlagal, naj predlog za novega člana Evropske komisije dobi od strank, ki so zmagale na majskih volitvah v Evropski parlament, in ga nato uskladi z državnim zborom. Takšen postopek bi po njegovem upošteval demokratične standarde in določila Lizbonske pogodbe.

Horvat je na današnji novinarski konferenci predlagal, naj državni zbor na ustanovni seji tako kot v prejšnjem sklicu sprejme predlog odloka o ustanovitvi in nalogah delovnih teles DZ. S takšnim odlokom so bili na ustanovni seji prejšnjega sklica DZ decembra 2011 začasno ustanovljeni štirje odbori: odbor za zadeve EU, odbor za finance in monetarno politiko, odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje ter skupni odbor.

To po Horvatovih besedah pomeni, da bi imel DZ že 1. avgusta, ko se bo predvidoma konstituiral, odbor za zadeve EU. Poslanec NSi predlaga, naj se vlada pred tem pogovori s predstavniki SDS, NSi in SLS, ki so na evropskih volitvah osvojile pet od osmih slovenskih poslanskih sedežev. Vlada naj poskuša od teh treh strank dobiti predlog za novega komisarja iz Slovenije. Vlada bi potem s tem predlogom prišla na odbor za zadeve EU in z njim ime kandidata za člana Evropske komisije tudi uskladila.

"To bi bilo v duhu Lizbonske pogodbe," je prepričan Horvat, ki je ocenil, da bi s tem upoštevali tudi trenuten specifičen položaj v Sloveniji. "Imamo vlado v odhajanju in najverjetnejšega mandatarja Mira Cerarja, ki bi se najbrž s tem predlogom tudi strinjal," je dejal Horvat, ki sicer o tem s Cerarjem ni govoril.