Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 11. 2013,
11.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

policija obutev

Petek, 8. 11. 2013, 11.23

8 let

Slovenski policisti "neustrezno obuti"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Obutev izbranega proizvajalca je za opravljanje policijskih nalog neustrezna, opozarja Radivoj Uroševič. Policija naj bi kljub sodbi višjega sodišča nabavila dodatnih 1.500 parov takšne obutve.

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Uroševič je v pismu notranjemu ministru Gregorju Virantu in generalnemu direktorju policije Stanislavu Venigerju zapisal, da so v sindikatu prejeli sodbo višjega sodišča, ki v primeru odškodninske tožbe člana PSS zoper delodajalca zaradi neprimerne obutve v celoti povzema ugotovitve prvostopenjskega sodišča. V sodbi višje sodišče ugotavlja, da je bila obutev proizvajalke Sonje Fidler za policiste neustrezna.

K temu je po navedbah Uroševiča bistveno pripomoglo dejstvo, da so standardi notranjega ministrstva za nakup obutve popolnoma neustrezni. V njih namreč ni določeno, za kakšne namene se bo obutev uporabljala, niti v njih ni navedene kategorije varovalne opreme za obutev. Prav tako ne vsebujejo zahtev iz pravilnika o osebni varovalni opremi.

Sindikat zahteva menjavo neustreznih čevljev Uroševič opozarja, da je njihov član zaradi neprimerne obutve doživel delovno nesrečo in se poškodoval. Sodišče mu je prisodilo odškodnino, obenem pa ugotovilo, da bi se dejstva, da je obutev neprimerna, vsekakor moral v prvi vrsti zavedati delodajalec. PSS ga je na to z dopisom namreč opozoril že leta 2005.

Predsednika PSS skrbi tudi sicer neuraden in nepreverjen podatek, da naj bi delodajalec kljub dejstvu, da je bil že seznanjen z izgubljeno pravdo, pred približno dvema mesecema nabavil in v skladišče dostavil dodatnih 1.500 parov čevljev enakih karakteristik. Če to drži, v sindikatu zahtevajo, da vse neustrezne čevlje še pred zimo nadomestijo z novimi.

"Razpisi v škodo policistom" Obenem notranjega ministra in direktorja policije Uroševič sprašuje, zakaj so razpisi "površni in očitno izdelani izključno v škodo policistov". Glede na to, da delodajalec ne zagotavlja obutve, ki bi bila ustrezno prilagojena delu policistov na terenu, je namreč po mnenju sodišča podana protipravnost ravnanja delodajalca, navaja predsednik sindikata.

Pojasnila pristojnih in ukrepe v sindikatu pričakujejo v naslednjih osmih dneh. V nasprotnem primeru bodo, kot piše Uroševič, obširno dokumentacijo zaradi suma koruptivnega ravnanja prisiljeni posredovati Komisiji za preprečevanje korupcije.

Ne spreglejte