Sreda,
17. 7. 2024,
17.34

Osveženo pred

4 ure, 50 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

falcon spartan

Sreda, 17. 7. 2024, 17.34

4 ure, 50 minut

Slovenske delegacije bodo lahko prevažali tudi s spartanom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
Kosovo-polet s Spartanom | Cena za prevoze s spartanom je določena pri 6063,23 evra z vključenim DDV. | Foto Ministrstvo za obrambo RS

Cena za prevoze s spartanom je določena pri 6063,23 evra z vključenim DDV.

Foto: Ministrstvo za obrambo RS

Vlada je na današnji seji dopolnila sklep o uporabi vladnega letala falcon, tako da lahko upravičenci za njegovo uporabo pod enakimi pogoji v času neplovnosti falcona izjemoma uporabljajo tudi novo letalo Slovenske vojske C-27J spartan, če ga Slovenska vojska v tem času ne potrebuje za opravljanje nalog.

Z zadnjo spremembo omenjenega sklepa leta 2021 so za protokolarne prevoze že omogočili uporabo letala Slovenske vojske turbolet L-410. Z nakupom in vključitvijo letala spartan v letalsko floto Slovenske vojske pa je mogoča tudi omejena uporaba tega letala, kadar falcon zaradi neplovnosti ni na voljo, so zapisali v sporočilo po seji vlade.

"S predlagano rešitvijo bo ob upoštevanju vseh omejitev zapolnjena vrzel, ki nastane med neplovnostjo letala falcon," v sporočilu zatrjujejo na ministrstvu za obrambo.

Cena za prevoze s spartanom je določena pri 6063,23 evra z vključenim DDV.

Prelomni trenutek za slovensko vojsko 

Taktično transportno letalo C-27J spartan, prvo izmed dveh tovrstnih letal, ki ju je naročilo ministrstvo za obrambo, je prvič uradno poletelo 24. junija, ko je z njim ob dnevu državnosti k slovenskim vojakom na Kosovu poletel zdaj že nekdanji obrambni minister Marjan Šarec.

Šarec je po obisku povedal, da gre za prelomni trenutek, saj je transportno letalo tisto, kar je vojska že dolgo pričakovala. "S tem postajamo neodvisni in polno operativni, kar zadeva zračni transport," je dejal.

Kosovo
Novice Z ministrom za obrambo Marjanom Šarcem na prvem uradnem poletu letala C-27J Spartan #foto #video

Medtem je falcon slovenske državnike že večkrat pustil na cedilu. Nazadnje z manjšo tehnično težavo junija med poletom predsednika vlade Roberta Goloba v Bruselj. Golob je tako moral iz Bruslja v Pariz s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, od tam v München z redno letalsko linijo, nato pa v Slovenijo s službenim avtomobilom.

Na falconu so sicer letos opravili šest popravil, vključno z zadnjo tehnično težavo, so takrat sporočili za STA.

Falcon
Novice Falcon se je spet pokvaril, Robertu Golobu je na pomoč priskočil Emmanuel Macron