SiolNET. Novice Slovenija
0,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Sloveniji devet tisoč evrov kazni na dan, ker ni upoštevala EU?

Slovenija zaradi koncesij pred Sodišče EU

0,88

termometer

Sodišče EU
Foto: Thinkstock

Evropska komisija se je danes odločila, da proti Sloveniji sproži postopek na Sodišču EU, ker je ni obvestila o polnem prenosu nove evropske direktive o podeljevanju koncesijskih pogodb iz 2014 v nacionalni pravni red. Komisija bo za Slovenijo do polnega prenosa omenjene direktive predlagala dnevno kazen skoraj devet tisoč evrov.

Komisija se je odločila, da postopek na sodišču EU sproži tudi proti Avstriji, Luksemburgu in Španiji, ker je omenjene članice niso obvestile o polnem prenosu vsaj enega od aktov iz paketa, ki poleg direktive o podeljevanju koncesijskih pogodb vključuje še prenovljeni direktivi o javnem naročanju in o javnem naročanju naročnikov, ki opravljajo dejavnosti v vodnem, energetskem in prometnem sektorju ter sektorju poštnih storitev.

Nekatere države so opozorilo upoštevale, Slovenije ni med njimi

Drugi opomin je komisija Sloveniji glede tega poslala decembra lani, takrat pa jih je poleg nje prejelo še 14 držav. Zdaj se je seznam kršiteljic evropskih pravil skrčil na omenjene štiri članice.

Vlada je spremembe napovedala decembra lani

Slovenija je z novim sistemskim zakonom o javnem naročanju, ki je začel veljati aprila lani, prenesla obe direktivi s področja javnega naročanja. Za prenos tako ostaja še direktiva o podeljevanju koncesijskih pogodb. Na ministrstvu za finance so decembra lani pojasnili, da pripravljajo nov zakon o koncesijah, ki bo med drugim uredil tudi prenos koncesijske direktive. Ob tem so poudarili, da obstoječa zakona o javno-zasebnem partnerstvu in o gospodarskih javnih službah to področje že urejata, zato bo po njihovih pojasnilih potreben samo delni prenos direktive. V vladni proceduri predloga zakona za zdaj ni.

Sloveniji skoraj devet tisoč evrov kazni na dan?

Komisija bo sodišče pozvala, da Sloveniji do prenosa omenjene direktive predpiše dnevno kazen 8.992,32 evra. Še precej višje kazni predlaga za Avstrijo, ki ni prenesla nobene od omenjenih treh direktiv, in Španiji, ki ni prenesla dveh. Najvišja predvidena dnevna kazen za Avstrijo je skoraj 53 tisoč evrov, za Španijo pa blizu 124 tisoč evrov.

V Bruslju so prepričani, da nova pravila na področju javnega naročanja in koncesij zagotavljajo bolj učinkovito in pregledno javno naročanje z več elektronskimi postopki. Prav tako po navedbah komisije omogočajo lažje in cenejše sodelovanje na razpisih za javna naročila za mala in srednja podjetja, izboljšujejo preglednost in konkurenco ter pomagajo dosegati širše cilje politike, na primer okoljske in socialne cilje ter inovacije.

Komisarka za notranji trg industrijo, podjetništvo in mala ter srednja podjetja Elzbieta Bienkowska je danes poudarila tudi, da nova evropska pravila državnim organom dajejo močna orodja za doseganje boljših rešitev za davkoplačevalce na področju javnega naročanja in koncesij.

Države bi morale komisijo o prenosu paketa obvestiti do aprila lani.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 91
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin