Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
4. 12. 2013,
13.59

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

peticija alternativa

Sreda, 4. 12. 2013, 13.59

8 let, 2 meseca

Slovenija ima alternativo

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hrvaška se korupcije loteva s peticijo za prepoved delovanja strank. Po mnenju sociologa Urbana Vehovarja nam pri nas ni treba uporabljati tako radikalnih idej, saj imamo alternativo.

Nekdanji hrvaški televizijski voditelj Hamed Bangoura je začel zbirati podpise peticije, s katero zahteva nove volitve, na katerih ne bi smela sodelovati nobena aktualna politična stranka. Bangoura, z bogatimi izkušnjami v odnosih z javnostmi, prirejanju dogodkov in preostalimi komunikacijami z javnostmi, od vodstva strank želi, da za prihodnja štiri leta samovoljno zamrznejo delovanje. Vzpostavil bi tehnično vlado, ki bi jo sestavljali pošteni in sposobni državljani. Peticijo je poimenoval pahulja oziroma snežinka, ki simbolizira nežnost, čistost, neponovljivost in je prav takšna, kot je velika večina državljanov. Snežinka na snežinko lahko preraste v visoko snežno odejo in sproži plaz, ki ne more ostati neopažen.

Politiki zaradi državljanov Pobudnik peticije je globoko razočaran nad 23-letno vladavino korupcije, nepotizmom in neupoštevanjem pobud državljanov. Najhuje se mu zdi, da na vidiku ni nobene vizije, še manj politikov, ki bi jim lahko zaupali. Zaveda se, da Hrvaška premore veliko pametnih, sposobnih in poštenih ljudi, ki pa v takšnih okoliščinah s svojimi idejami ne morejo prodreti na površje. Zato želi ustvariti okvire za novo gibanje, v katerem bodo državljani lahko izrazili svoje potenciale in v katerem jih bodo politiki končno začeli poslušati. "Politiki so zaradi nas, ne mi zaradi njih," je zapisal.

Da se tudi v Sloveniji srečujemo s podobnimi težavami kot naši južni sosedi, je te dni pokazal odstop vodstva protikorupcijske komisije, ki simbolizira tragičnost razmer v državi. Hkrati država drsi vse globlje na lestvicah indeksa zaznave korupcije. Ali bi tudi pri nas veljalo razmisliti o podobnem dejanju?

Vehovar: V Sloveniji imamo alternativo tukaj in zdaj Sociolog in profesor na pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem Urban Vehovar meni, da nam v Sloveniji ni treba uporabljati tako radikalnih idej. "Ne potrebujemo zamrznitve strank in tudi ne tehnične vlade, saj imamo alternativo tukaj in zdaj," je prepričan. Po njegovem mnenju imamo alternativo v smislu nadomestnih političnih strank v državnem zboru, znotraj demokratičnega procesa na volitvah. "Alternativo na desni zagotovo predstavlja stranka NSi – Krščanska ljudska stranka, ki bi lahko prevzela primat na desnici. NSi je stranka, ki je čista in ni skorumpirana, je dovolj umirjena in vključuje tako vidike podjetništva in odgovornosti kot vidike socialne solidarnosti. Na žalost je zdaj tako, da stranka SDS v svojih medijih brutalno napada NSi, ker se zaveda njenega potenciala. SDS skuša v javnosti ustvariti prepričanje, da so edina verodostojna stranka desnega bloka. Gre za čisto politično manipulacijo," je prepričan Vehovar.

Po drugi strani se po trditvah Vehovarja na levici v tem trenutku ustanavljata vsaj dve politični stranki, ki bi prav tako lahko zamenjali politične stranke levice. "Izjemno breme za levi politični blok predstavlja najmanj Pozitivna Slovenija …" je dejal.

Lubej: Peticija v nasprotju z demokratičnimi načeli Aktivist in predstavnik gibanja Vseslovenska ljudska vstaja Uroš Lubej je dejal, da se mu hrvaške zahteve ne zdijo niti uresničljive niti prave. Z njimi zanikajo voljo vseh članov strank, da se politično združujejo in delujejo. "Gre za simpatično in povsem razumljivo idejo, vendar neuresničljivo in nepravično do članov strank ter v nasprotju z demokratičnimi načeli," je jasen Lubej.

Njihove zahteve so bile drugačne. Zahtevali so odstop takratne vlade, vodenje države bi začasno prevzela prehodna vlada, ki bi državo pripeljala do novih volitev. Obstoječe stranke bi imele čas, da obračunajo s korupcijo znotraj svojih vrst. "Politične stranke same po sebi niso problematične, imajo legitimnost za obstoj. Težava so vodstva teh strank, ki niso sposobna ali ne želijo delati pošteno, v dobro države," je prepričan Lubej.

Hrvaške zahteve so po mnenju Lubeja pretirane. "Zaupanje v obstoječe politične stranke v Sloveniji je tako nizko, da je treba novim političnim silam in nestrankarskim listam omogočiti, da enakopravno nastopijo na volitvah," še sklene Lubej.

Jelinčič: Gre za utopijo, čeprav bi nekatere stranke želele nekdanji sistem Prvak SNS Zmago Jelinčič hrvaške zahteve vidi kot utopistične želje in popolnoma nerealne. Podobnost z razmerami v Sloveniji povezuje s starimi kadri nekdanjega režima. Prav tako na Hrvaškem ni bila izvedena lustracija, ki bi bila v zdajšnjih razmerah nujna, čeprav ji je takrat nasprotoval. "Prepoved delovanja vseh strank je uspela v Rusiji v času oktobrske revolucije in rezultati so bili hitro vidni," opozarja Jelinčič.

Demokratični sistem temelji na večstrankarskem sistemu oziroma kresanju mnenj. "Bi pa nekatere slovenske politične stranke z veseljem želele vpeljati star sistem, da bi nadzirale položaj. V veliki meri bi ji pri tem pomagale različne organizacije, vključno s tožilstvom in policijo, ki bi zagotovile še večjo represivnost," meni Jelinčič. "Demokratičen sistem omogoča javne, pluralne in transparentne volitve. Koliko so v Sloveniji volitve transparentne in zgoljufane, je drugo vprašanje. Vsak se ima možnost in pravico odločati po svoji vesti. Hkrati lahko vsakdo ustanovi stranko," hrvaško pobudo komentira Jelinčič.

Politični položaj v Sloveniji Jelinčič opisuje z naslednjimi besedami: "SDS na moči pridobiva, ker nas zdajšnja koalicija intenzivno poriva še globlje, kot smo. Drvimo v prepad, Slovenije pa s takim razvojem dogodkov v prihodnjih desetih letih ne bo več. Mogoče bi se bilo celo najbolje prepustiti Avstriji za naslednjih 30 ali 40 let, da nas 'zrihta', in potem naprej," še svetuje Jelinčič.

Ne spreglejte