Torek,
16. 10. 2018,
11.52

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

sindikati javni sektor vlada stavka

Torek, 16. 10. 2018, 11.52

5 let, 6 mesecev

Sindikati javnega sektorja napovedali splošno stavko #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja je sprejela sklep o začetku priprav na splošno stavko javnega sektorja s protestnim shodom, ki se bo začela v torek, 4. decembra. Stavka bo izvedena, če do tega datuma ne bo podpisan sporazum o razreševanju stavkovnih zahtev, napoveduje koordinacija stavkovnih odborov.

"Po odstopu predsednika vlade, s čimer je ta marca letos preprečil sklenitev dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja, je koordinacija stavkovnih odborov napovedala, da novi vladi ne bo dala 100 dni miru, da pa ji bo dala razumen rok za seznanitev s stanjem pogajanj ter oblikovanje izhodišč za pogajanja, hkrati pa je poudarila, da se morajo pogajanja nadaljevati s točke, na kateri so bila prekinjena," so sporočili predstavniki sindikatov javnega sektorja.

stavka policistov, policisti, policija
Novice Šarec o stavki policistov: Ni razlogov za paniko #video

Sindikati: Vlada ni mislila resno

13. oktobra je minil en mesec od imenovanja nove vlade, kar je po mnenju koordinacije dovolj dolgo obdobje, v katerem bi vlada morala začeti pogajanja s sindikati javnega sektorja. Kot pravijo, je začetek pogajanj do konca tega obdobja napovedal tudi minister za javno upravo Rudi Medved, a vlada kljub temu še ni sprejela niti pogajalskih izhodišč.

Sindikati to ocenjujejo kot nesprejemljivo zavlačevanje z začetkom pogajanj, "ki kaže na to, da vladni predstavniki z zatrjevanjem, da je razrešitev stavkovnih zahtev prioriteta te vlade, niso mislili resno".

strežba turizem
Novice Čeprav je kriza že za nami, niso urne postavke nič višje

Hočejo odpravo znižanja vrednosti plačnih razredov

"Sindikati zahtevamo, da se tiste vsebinske rešitve, ki so bile usklajene, ne odpirajo ponovno, je pa ostalo odprtih nekaj vsebinskih točk, za katere pričakujemo, da se bodo pogajanja o njih nadaljevala in uskladile rešitve, ki bodo sprejemljive za obe strani. Kot eno od pomembnejših točk izpostavljamo dogovor o načinu odprave osemodstotnega znižanja vrednosti plačnih razredov," poudarjajo predstavniki sindikatov.

Podpirajo tudi vladni predlog za povišanje uvrstitev dveh nazivov na delovnem mestu učitelja za dodaten plačni razred iz marca 2018, a hkrati zahtevajo, da se istočasno identificira in v enaki višini poviša tudi uvrstitve vseh drugih primerljivih delovnih mest in nazivov v vseh drugih dejavnostih javnega sektorja.

Volvo Uber
Novice Uberjevi vozniki v Veliki Britaniji stavkajo

Vlada: Intenzivno pripravljamo pogajalska izhodišča

Na vladni strani so sklep Koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja o začetku priprav na decembrsko splošno stavko pospremili z besedami, da vlada "intenzivno pripravlja pogajalska izhodišča v želji, da se pogajanja čim prej začnejo". Zaradi zamika sprejema izhodišč pa bodo ta pripravljena še bolj strokovno pripravljena, menijo v vladi.

Napoved splošne stavke vlada razume kot "legitimno sindikalno aktivnost", vendar pa si obenem "zelo prizadeva, da bi odprta vprašanja vladna in sindikalna stran reševali v dialogu in ob iskanju kompromisa, vsekakor pa za pogajalsko mizo, na kar se sama intenzivno pripravlja", so sporočili z ministrstva za javno upravo.

Vladni pogajalci pojasnjujejo, da "sprejem pogajalskih izhodišč nekaj dni pozneje pomeni zgolj to, da bodo izhodišča še bolj strokovno pripravljena, pogajanja o stavkovnih zahtevah pa bodo lahko potekala še hitreje in z ustrezno dinamiko".

Sprejem izhodišč je bil sicer predviden že minuli teden, a je po četrtkovi seji vlade minister za finance Andrej Bertoncelj pojasnil, da so razpravo o tem prekinili, ker so potrebna dodatna usklajevanja. Razpravo bodo predvidoma nadaljevali na prihodnji seji, je napovedal finančni minister.