Četrtek,
4. 9. 2014,
17.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Simona Dimic sodba

Četrtek, 4. 9. 2014, 17.00

8 let

Simona Dimic ni zlorabila položaja (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na okrajnem sodišču se je nadaljevalo in tudi končalo sojenje nekdanji vodji urada v kabinetu predsednika vlade Boruta Pahorja Simoni Dimic, ki ji je tožilstvo očitalo zlorabo položaja.

Tožilstvo je sicer danes predlagalo pogojno kazen pet mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, a je sodišče ta predlog zavrnilo in Dimičevo oprostilo. In kaj je bilo jedro spora oziroma obtožnega predloga?

Dimičeva se je morala zagovarjati zaradi domnevno sporne zaposlitve ene od javnih uslužbenk v kabinetu predsednika vlade Boruta Pahorja, pod katere pogodbo je podpisana Dimičeva.

Dimičeva naj bi podpisala zaposlitev Anici Mileni Brooks, čeprav naj bi vedela, da ta nima potrebne izobrazbe za službo sekretarke, ji očita tožilstvo. Ta se je na vladi zaposlila v začetku leta 2009. Brooksova naj bi diplomirala in magistrirala v Angliji, do podpisa pogodbe pa ni predložila ustreznih nostrifikacij.

Postopek zoper Dimičevo se je začel po prijavi Brooksove protikorupcijski komisiji , ko je ta Dimičevi očitala šikaniranje. Policija pa je v nadaljevanju ugotovila, da naj bi bila sporna tudi zaposlitev Brooksove. Vodja kadrovske službe: Če Dimičeva pogodbe ne bi podpisala, bi ostala brez službe Danes je na sodišču pričala vodja kadrovske službe Jasna Dolhar. Ta je jasno povedala, da bi Dimičeva ostala brez službe, če ne bi podpisala pogodbe. "Na kadrovsko službo je poklicala ta gospa, ki je zagotavljala, da je s predsednikom na zaupanje dogovorjena za zaposlitev. O tem sem nato obvestila vodjo kabineta," je povedala Dolharjeva.

Dodala je še, da so jo pozvali, naj predloži dokazila o izobrazbi, teh dokumentov pa ni prinesla. Čeprav niso bili izpolnjenji pogoji za zaposlitev, so ji pripravili pogodbo. "V podobnih primerih se to uredi v manj kot mesecu dni," je še dejala. Dimičeva je krivdo za očitana dejanja zavrnila, očitno pa se je z njo strinjalo tudi sodišče. Naj spomnimo, da je Dimičeva s funkcije vodje kabineta predsednika vlade odstopila oktobra 2010 po tem, ko so se nanjo zgrnili očitki o domnevno sporni obnovi njene hiše v ljubljanskem naselju Murgle.