SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Senko Pličanič - biografija

3

termometer

Doktor pravnih znanosti Senko Pličanič, ki bo aprila dopolnil 49 let, prevzema združeno ministrstvo za pravosodje in javno upravo, pristojen pa bo tudi za lokalno samoupravo.

Doslej je deloval predvsem v akademski sferi.

Na Pravni fakulteti predava pravo okolja in upravno pravo Pličanič je izredni profesor na Pravni fakulteti v Ljubljani, kjer v okviru katedre za upravno pravo predava pravo okolja in upravno pravo. Skupaj z Rajkom Pirnatom vodi tudi Inštitut za javno upravo pri ljubljanski pravni fakulteti.

Leta 1996 je kot gostujoči raziskovalec in Fulbrightov štipendist gostoval na kalifornijskem Berkeleyju, leta 2006 pa je bil gostujoči profesor in Fulbrightov štipendist na pravni fakulteti univerze Golden Gate v San Franciscu. Doktoriral je leta 1998 z disertacijo z naslovom Vpliv entropije na pravno urejanje voda.

Pličanič je raziskovalno in svetovalno delo opravljal na različnih področjih prava, od ekološkega, prostorskega, vodnega in energetskega prava, do upravnega prava, prava javnih služb, elektronskih komunikacij ter dostopa do informacij javnega značaja in informacijske družbe.

Sodeloval je pri pripravi več zakonov Je avtor knjige Temelji ekološkega prava in je sodeloval tudi pri pripravi več zakonov, med njimi zakona o prostorskem načrtovanju in zakona o dostopu do informacij javnega značaja, pa tudi drugih predpisov, pravnih mnenj in študij.

V vladi bo eden od dveh ministrov iz kvote Liste Virant. Že v svoji predstavitvi pred pristojnim parlamentarnim odborom pa je presenetil z napovedjo, da se bo zavzel za prenos tožilstva nazaj pod pravosodno ministrstvo, čeprav je umestitev tožilstva v pristojnost ministrstva za notranje zadeve predlagala ravno Lista Virant.

Njegovo kandidaturo je sicer pospremila tudi anonimka, ki mu je očitala, da je "zasvojenec" in "povzročitelj nasilja v družini". Pličanič je obtožbe zavrnil in dejal, da je zgrožen, da je že sama kandidatura za ministra pripeljala do tako nizkotnih obtožb.

V prostem času se rad odpravi v naravo, na potovanja, med njegovimi hobiji pa je tudi fotografija.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin