Ponedeljek,
11. 7. 2011,
10.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

anketa

Ponedeljek, 11. 7. 2011, 10.50

8 let

S Türkom zadovoljni, z Gantarjem manj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Z opravljanjem funkcije predsednika republike Danila Türka je precejšnja večina, 69 odstotkov vprašanih, zadovoljnih.

Od njega pa pričakujejo, da se bo bolj angažiral pri reševanju politične krize. Delo predsednika DZ Pavla Gantarja kot uspešno ocenjuje 40 odstotkov, kot neuspešno pa 39 odstotkov vprašanih.

Večina: Gantar bi moral delo opravljati do volitev Večji del vprašanih v anketi Dela, 47 odstotkov, meni, da bi moral Gantar tudi po izstopu stranke Zares iz koalicije delo predsednika DZ opravljati do volitev. Nekoliko manj, 39 odstotkov, pa jih meni, da bi moral kot predsednik državnega zbora odstopiti.

Delo Türka več kot dve tretjini ocenilo kot uspešno Delo predsednika republike Türka je več kot dve tretjini vprašanih ocenilo kot uspešno, kot neuspešno pa ga je ocenila četrtina, 24 odstotkov vprašanih v anketi.

Za veliko večino ravnanje SDS neustrezno Predsednik republike večkrat priredi posvet s predstavniki parlamentarnih strank o pomembnih vprašanjih. Predstavniki stranke SDS se teh posvetov že več mesecev ne udeležujejo. Veliki večini vprašanih v anketi (84,4 odstotka) se zdi takšno ravnanje SDS neustrezno, 9,2 odstotka vprašanih pa SDS pri tem podpira.

Skoraj dve tretjini vprašanih, 64,5 odstotka, meni, da bi se moral predsednik republike aktivneje vplesti v reševanje politične krize. Nasprotno je menila tretjina, 32,2 odstotka anketiranih.

Tudi o podpori višjim prometnim kaznim Anketiranci so se izrekli tudi o podpori višjim prometnim kaznim, ki jih prinaša novi paket cestnoprometnih zakonov. 50 odstotkov vprašanih v anketi višje kazni podpira, 48 odstotkov pa jih ne. 54 odstotkov vprašanih ocenjuje, da vozniki zaradi višjih kazni ne bodo nič bolj upoštevali cestnoprometnih predpisov, 45 odstotkov pa jih meni, da bodo višje kazni k večjemu upoštevanju cestnoprometnih predpisov pripomogle.

Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je 5. in 6. julija 2011 na reprezentativnem vzorcu 531 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.