Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 9. 2019,
15.15

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,39

23

Natisni članek

ministrstvo za infrastrukturo Alenka Bratušek SODO

Ponedeljek, 9. 9. 2019, 15.15

4 leta, 7 mesecev

Razkrivamo dopis: "Pričakujemo, da boste spremembe upoštevali" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,39

23

Novinarji Planeta razkrivajo dopis, ki so ga 27. avgusta z naslova kabineta ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek poslali nadzornikom državne družbe SODO. V dokumentu piše, da ministrstvo od nadzornikov družbe pričakuje, da spremenjen akt o družbi upoštevajo, čeprav ta še sploh ni stopil v veljavo. 

Vlada je 14. avgusta na dopisni seji sprejela spremembe Akta o ustanovitvi družbe sistemskega operaterja distribucijskega električnega omrežja (SODO), tako da po novem soglasje k imenovanju in razrešitvi direktorja daje vlada kot skupščina, in sicer na podlagi soglasja ministrstva za infrastrukturo, ki ga vodi Bratuškova.

"Vse postopke končne izbire še vedno vodi nadzorni svet," je pojasnila Bratuškova na petkovi novinarski konferenci.

Alenka Bratušek
Novice Razkrivamo politični vdor Alenke Bratušek na področje energetike #video

Akt še ni začel veljati

Po sprejetju spremembe akta so nato 27. avgusta iz kabineta Bratuškove nadzornikom državne družbe SODO poslali dopis, v katerem nadzornike SODO pozivajo k upoštevanju zadnjih sprememb. 

Gre za eklatanten pritisk in navodilo, naj nadzorniki SODO upoštevajo akt, čeprav ta sploh še ni začel veljati (veljati je začel šele tri dni kasneje), poročajo novinarji oddaje Planet ob 18.00. Pod to sporno sporočilo je podpisan Bojan Kumer, ministričin državni sekretar, še poroča Planet.

Planet ob 18.00. Planet. Pasica. | Foto:

Njegovo ime v energetskih krogih ni neznanka

Magister elektrotehnike od začetka gradi kariero v državnih energetskih podjetjih. Najprej v celjskem, pozneje pa kot projektni menedžer in vodja prodaje v Gen-I, največjem trgovcu s poceni elektriko iz krške jedrske elektrarne. Tam se je Kumer povezal z domačim elektro gurujem Robertom Golobom. Ta svoj imperij napaja v jedrski elektrarni ter je eden najmočnejših in brutalnih igralcev v energetiki, navaja Planet.

Golob ima za sabo dva vidna politična botra. Sprva kot politični sopotnik Janeza Drnovška je nadaljeval politiko Zorana Jankoviča in pozneje Alenke Bratušek. In prav pri infrastrukturni ministrici se zlije ta močna gospodarsko-politična naveza v trikotnik: Golob-Bratušek-Kumer, poroča Planet.

Kako nepogrešljiv je Kumer, pove podatek, da že drugi mandat deluje kot pomočnik in namestnik infrastrukturnega ministra. Za časa vladanja Bratuškove je namreč pomagal ministru Samu Omerzelu. Avgusta 2014 je bil nagrajen z direktorskim stolčkom v Elektro energiji. Ker očitno vse poti v energetiki vodijo h Golobu, je hčerinska družba Elektra Ljubljana z izmenjavo deležev postala 100-odstotno odvisna prav od Golobovega Gen-I, poroča Planet.

Tukaj pa se pojavi še tretji veliki igralec v energetiki, in sicer Andrej Ribič, direktor največjega državnega elektro podjetja. Ščitijo ga lovke političnega mecena, človeka z vidnimi sledmi v energetiki, padlega zaresovca Gregorja Golobiča, poroča Planet. Od leta 2010 je Ribič na vrhu državnega Elektra, kamor se je zavihtel kljub neustrezni izobrazbi in domnevnemu plagiatu.

Golobič pa ima že od nekdaj apetite po energetiki, od te si veliko obeta tudi prek satelitske stranke Alenke Bratušek in hobotnica vplivanja in obvladovanja državnega denarja v energetiki je tako sklenjena, še poročajo na Planetu.

dokument kabinet Alenka Bratušek 1 | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

dokument kabinet Alenka Bratušek 2 | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Alenka Bratušek je medtem zatočišče pred afero v domovini našla na energetskem vrhu v arabskem Abu Dhabiju, so poročali na Planetu. Več v prispevku spodaj:

Novice Bratuškova: Dokler sem jaz ministrica, energetika ne bo peskovnik #foto #video
Intervju: Marjan Šarec
Novice Šarec o aferi Bratušek: Če je šlo za kaj nezakonitega, so za to ustrezni organi
Novice Kovač o aferi Bratušek: Glasovanja na dopisnih sejah bi bilo mogoče izpodbijati na sodišču
družba Sodo
Novice Prva nadzornica SODO: Ministrica v moje delo ni posegala #video

 

Ne spreglejte