Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 3. 2017,
15.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

3

Natisni članek

Državni zbor Borut Pahor ustavni sodniki ustavno sodišče

Sreda, 15. 3. 2017, 15.22

6 let, 6 mesecev

Uradno: Pahor v DZ poslal štiri imena za ustavne sodnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

3

Predsednik Borut Pahor je danes v državni zbor posredoval seznam kandidatov za ustavne sodnike. Pahorjevi štirje kandidati so Matej Accetto, Klemen Jaklič, Marijan Pavčnik in Rajko Knez.

Po današnjem že tretjem krogu posvetovanj z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti v DZ je predsednik republike seznam štirih imen tudi uradno poslal v državni zbor.

"Kandidati izpolnjujejo strokovne kriterije in vzbujajo zaupanje, po pogovorih s poslanskimi skupinami pa je mogoče tudi utemeljeno sklepati, da imajo potrebno podporo," je zapisal v sporočilu za javnost in napovedal, da se bodo vsi štirje kandidati za ustavne sodnike v prihodnjih dneh, še pred glasovanjem v DZ, ločeno predstavili javnosti.

Pahor pričakuje "čezkoalicijsko podporo"

Pahor meni, da bodo vsi štirje predlagani kandidati v DZ prejeli ustrezno, "čezkoalicijsko podporo", je po sestanku pri predsedniku republike povedala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer in dodala, da se bodo v SMC o podpori še pogovorili. 

Knez je sprejemljiv tudi za SDS, je povedal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, ki sicer meni, da je predlog za izvolitev štirih ustavnih sodnikov uravnotežen. 

ZL: Predsednik z izborom podpira trgovino med Cerarjem in Janšo

Predsednik Pahor je z izborom kandidatov za ustavne sodnike aktivno podprl politično trgovino med Cerarjem in Janšo, pa menijo v Združeni levici.

"Za kaj gre v tej trgovini, je jasno že nekaj časa. Miro Cerar za vsako ceno išče dvotretjinsko podporo za imenovanje fiskalnega sveta. Janša pa ima na drugi strani interes imenovati ustavne sodnike, ki so blizu njemu in SDS ter s tem nagniti ustavno sodišče še bolj v desno," so zapisali v sporočilu za javnost.

"Namesto kompetentnih, načelnih in neodvisnih ustavnih sodnikov smo dobili kandidate, ki so predvsem všeč dvema strankama: SMC in SDS," so še dodali in pojasnili, da je Pahor njihov predlog, da se imenovanje ustavnih sodnikov prestavi na aprilin da se bo marca najprej glasovalo o kandidatih za fiskalni svet, zavrnil.

Predsednik Pahor je z izborom omogočil in aktivno podprl politično trgovanje, kar bo dodatno spodkopalo že tako načeto zaupanje v ustavno sodišče, meni Luka Mesec. | Foto: Bor Slana Predsednik Pahor je z izborom omogočil in aktivno podprl politično trgovanje, kar bo dodatno spodkopalo že tako načeto zaupanje v ustavno sodišče, meni Luka Mesec. Foto: Bor Slana

Ustavno sodišče bi se nagnilo še močneje v desno

Če bi bili predlagani kandidati izglasovani, bi se ustavno sodišče nagnilo še močneje v desno, še menijo v ZL in ob tem opozarjajo na kandidata Klemna Jakliča. "Isti Klemen Jaklič, ki je kot član Odbora 2014, pred Vrhovnim sodiščem rušil sodni sistem, naj bi zdaj varoval ustavni red."

"V Združeni levici smo prejšnji teden predsednika Pahorja pozvali, naj prepreči politično trgovanje z ustavnim sodiščem in ne dovoli sočasne izvolitve fiskalnega sveta in ustavnih sodnikov. Pahor je takrat izrazil razumevanje in podporo, zdaj pa se je kljub temu odločil, da predloge kandidatov za ustavne sodnike posreduje Državnemu zboru še danes. S tem je omogočil in aktivno podprl politično trgovanje, kar bo dodatno spodkopalo že tako načeto zaupanje v ustavno sodišče," je povedal Luka Mesec.

Kdo je četrti Pahorjev kandidat?

Ime četrtega kandidata, Rajka Kneza, je v javnost prišlo danes. Knez je redni profesor na mariborski pravni fakulteti, ki deluje na področju evropskega prava, civilnega prava in na nekaterih področjih upravnega prava. Sodeloval je tudi pri nastajanju zakonodaje in nekaterih predpisov, predvsem tistih, povezanih z evropsko zakonodajo. Poleg pedagoškega in raziskovalnega dela opravlja tudi delo višjega pravosodnega svetovalca na vrhovnem sodišču, ob tem pa je član Meddržavnega sodišča v Haagu.

Rajko Knez je profesor na mariborski pravni fakulteti. | Foto: STA , Rajko Knez je profesor na mariborski pravni fakulteti. Foto: STA ,

Državni zbor o kandidatih še ta mesec

Poslanke in poslanci bodo seznam kandidatov predvidoma obravnavali že na marčevski seji, saj se v tem mesecu izteče devetletni mandat ustavnim sodnikom Jasni Pogačar, Mitji Deisingerju in Janu Zobcu, aprila pa še Ernestu Petriču. 

Izvolitev kandidatov za ustavne sodnike naj bi bila neuradno vezana tudi na kadrovsko popolnitev fiskalnega sveta. Odprto je predvsem vprašanje, ali bo opozicija, zlasti SDS, podprla kandidate za fiskalni svet, če hkrati v DZ ne bodo obravnavali kandidatur za ustavne sodnike. Kandidati za fiskalni svet namreč za izvolitev potrebujejo 60 poslanskih glasov.

Ne spreglejte