Petek,
1. 10. 2021,
11.40

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

67

Natisni članek

knjiga Rado Pezdir

Petek, 1. 10. 2021, 11.40

2 leti, 6 mesecev

Rado Pezdir razkrinkal prikrit vzporedni mehanizem, ki obvladuje Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

67

Rado Pezdir |  Nova knjiga Rada Pezdirja Vzporedni mehanizem globoke države je izšla 28. septembra.  | Foto Ana Kovač

Nova knjiga Rada Pezdirja Vzporedni mehanizem globoke države je izšla 28. septembra.

Foto: Ana Kovač

"Prišli sem do točke, ko kot ekonomist razumem, da v Sloveniji, strukturno gledano, nekatere zadeve ne delujejo, da sta bili implozija in bančna kriza premočni ter da obstajajo neka omrežja, za katera si ne moremo razložiti, od kod prihajajo in kako delujejo. To sem začel sistematično preučevati, in pred mano se je odprl nov svet razumevanja, kako delujeta slovenska družba in ekonomija. Hotel sem vedeti, kje živim," o motivu za nastanek nove knjige Vzporedni mehanizem globoke države v pogovoru za Siol.net pove ekonomist in raziskovalec Rado Pezdir. 

Novice Rado Pezdir: Iranca, ki je v NLB pral denar, njegovi ljudje iz Ljubljane obveščajo o preiskavi

Pezdirjeva knjiga, ki je izšla ta teden, je raziskava. Je unikum v svetovnem oziru, saj še nihče ni dokazal, kako obveščevalne službe vodijo ekonomske posle, pravi avtor: "Obljubil sem, da bom naredil resno analizo ekonomske zgodovine v Sloveniji in razkril tisto, kar ni še nihče. To mi je zdaj uspelo. Del države me sicer želi ignorirati. Ne pustijo mi, da jih nagovorim, nočejo me slišati. A to ni več moj namen, da me slišijo."

Fascinantno popotovanje v zgodovino slovenske ekonomije

V knjigi se Pezdir loteva tematike raziskovanja doslej prikritega vzporednega mehanizma v slovenski ekonomiji. "Meni se zdi materija knjige neko fascinantno popotovanje v doslej neodkrito delovanje zgodovine slovenskega finančnega in ekonomskega sistema od leta 1951 do leta 2021, z vsemi večjimi zgodbami, kot so tranzicija, pa druga sanacija slovenskih bank in prekrita ekonomija, ki jo je vodila Služba državne varnosti (SDV) v času socializma," o knjigi pove Pezdir.

Med drugim razkriva, kam so izginile slovenske milijarde zaradi delovanja udbaškega tranzicijskega omrežja. Odpira zgodbe o Janezu Zemljariču in Dragu Isajloviću iz vrst Udbe ter kako sta Miloš Kovačič in Stanislav Škrabec poslovala v Sovjetski zvezi, in kako je Milan Kučan odločilno vplival na potek tranzicije. 

Pezdir: Odprl se mi je nov svet

Knjigo je pisal šest let, in kot sam pravi, se mu je med raziskovanjem odprl nov svet razumevanja, kako delujeta slovenska družba in ekonomija. 

Na vprašanje, do kakšnih zaključkov je prišel pri pisanju knjige, avtor odgovarja, da gre za neverjetno konstrukcijo mehanizma, ki ga nihče ni opazil in je vse do zdaj ostal prikrit: "Na podlagi dokumentacije in dela preiskovalne komisije je dokazano, da smo imeli opravka z nekim vzporednim sistemom, ki je pred padcem Berlinskega zidu izvozil kapital in ga potem vrnil, s čimer so nastala omrežja v času privatizacije in tranzicijski zmagovalci."