Torek,
14. 1. 2014,
18.32

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Roman Leljak policija

Natisni članek

Torek, 14. 1. 2014, 18.32

8 let, 3 mesece

Publicist Leljak še pri slovenskih kriminalistih (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Publicista Romana Leljaka so po pogovoru s celovškimi kriminalisti povabili še k slovenskim kriminalistom. Tudi njim je predal arhivsko dokumentacijo v zvezi z usmrtitvijo dveh hrvaških emigrantov.

Zadevo že obravnava tudi pristojno ljubljansko tožilstvo. Leljak je na podlagi dokumentov iz Arhiva RS v minulih dneh razkril podrobnosti usmrtitev hrvaškega študenta Stjepana Crnogorca in hrvaškega emigranta Nikice Martinovića v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, za kar naj bi bili odgovorni pripadniki nekdanje Službe državne varnosti.

Potrdili, da so opravili razgovor z osebo, ki je zbirala arhivsko gradivo Na policiji so potrdili, da so opravili razgovor z osebo, ki je do zdaj zbirala arhivsko gradivo. Ob tem tudi poudarjajo, da so zbiranje informacij in preverjanje teh primerov začeli takoj, ko so izvedeli zanje, torej že takrat, ko so se pojavili v javnosti.

Najprej so se povezali z vrhovnim državnim tožilstvom, pozneje pa še z okrožnim državnim tožilstvom v Ljubljani, in sicer zaradi pridobitve strokovnega mnenja oziroma uskladitve nadaljnjih ukrepov. "Pri tem poudarjamo, da gre za primere, ki so časovno oddaljeni in na katere se nanaša obsežna arhivska dokumentacija," so zapisali na policiji.

Pomagali bodo avstrijskim kolegom Napovedali so, da bo policija v teh primerih izvedla vse preiskovalne aktivnosti, ki so skladne z zakonodajo. Kot navajajo, bo policija zagotovo zbrala obvestila, ki bodo za organe pregona temelj za odločitev o morebitni uvedbi kazenskega pregona, torej tudi za ustrezno kazenskopravno kvalifikacijo, od česar so odvisni zastaralni roki. Ob tem zagotavljajo, da bo policija z vsemi potrebnimi podatki pomagala tudi avstrijskim varnostnim organom, če jih bodo zanje zaprosili.

Zadevo že obravnava tudi okrožno državno tožilstvo v Ljubljani. Kot so pojasnili na tožilstvu, so jim zaprosilo Generalne policijske uprave z vrhovnega državnega tožilstva posredovali pretekli četrtek. Ljubljansko tožilstvo je zadevo dodelilo v proučitev in odločitev pristojni okrožni državni tožilki, so še zapisali.

Zaradi umora Crnogorca je Leljak že novembra vložil kazensko ovadbo zoper tri ljudi, med drugim zoper Silva Gorenca, ki je vodil zvezno SDV. Ta je za Svet na Kanalu A zanikal vpletenost v ugrabitev Crnogorca. "Gospod Leljak se izmišljuje pa dodaja pa falsificira," je povedal Gorenc. Po poročanju omenjene televizije je izrazil pripravljenost na sodelovanje s slovenskimi in avstrijskimi preiskovalci.

Vest, da so morda razkriti domnevni morilci strica pri Peru Martinoviču odpira stare rane: