SiolNET. Novice Slovenija
2,60

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Prvi semafor v Tržiču dobil zeleno luč

2,60

termometer

Trzic semafor
Foto: Siol.net

Tržičani so dobili svoj prvi semafor, čeprav bi si marsikdo bolj želel krožišče. Zakaj ga niso dobili, smo vprašali župana.

 

Našega bralca iz Tržiča je zanimalo, zakaj so v Tržiču postavili semafor in ne raje krožišča ter zakaj je bila na semaforju ves mesec prižgana samo oranžna luč. Odgovora smo piskali pri županu Tržiča Borutu Sajovicu, ki nam je razložil, da je na novo semaforizirano križišče čakalo na tehnični pregled. Ko so to opravili, je bil semafor vključen.

Semafor dobil zeleno luč

O vzrokih za gradnjo semaforiziranega križišča in ne krožišča pa je župan povedal: "Gre za državno cesto in državno vodeno investicijo. Občina je projekt, na katerega se priključuje tudi ena od občinskih cest, sofinancirala. Po mnenju izkušenih projektantov za gradnjo varnega krožišča z razumnimi stroški ni bilo dovolj prostora."

Za krožišče bi potrebovali 35 metrov radija

Kot so nam še povedali, bi za krožišče potrebovali 35 metrov radija, globoko vkopanega v hribino, ki bi omogočal normalen in nujen promet tudi tovornjakom in vlačilcem. Stroški za to rešitev pa bi bili previsoki.

Čeprav naj bi bilo novo križišče širše, varnejše, preglednejše in bolj pretočno, pa župan Sajovic upa, da bodo druga križišča v Tržiču urejena drugače: "Imamo obljubo države, da bosta križišči nad to lokacijo, kjer imamo bistveno več prostora, urejeni kot krožišči."

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • lsmid / 19.08.2016. ob 18:47 +1 0

  @Gr8_1 Ne bodi prevec pametn...poleg številk k si jih nasteu so pri dimenzionidranju krozisca pomembni se stevilni drugi parametri. Predvsem stevilo prometa v doloceno smer in tocno tako kot je napisano, tudi stevilo tezkega prometa. Folk v Sloveniji se bo mogu navadt, da krozisce ni zmer boljs od semaforja. V tujini so tud primeri, k krozisca spreminjajo v semaforizirana krozisca. Plus dejstvo, da pri nas folk se zmer ne zna vozt v kroziscu.

  +1 0
 • Gr8_1 / 19.08.2016. ob 14:12 0 - 2

  Pa ste vprašali župana zakaj laže? Mini urbano - premer 14-25 m - kapaciteta 10.000 vozil/dan Majhno urbano - premer 22-35 m - kapaciteta 15.000 vozil/dan Srednje veliko urbano - premer 30-40 m - kapaciteta 20.000 vozil/dan Srednje veliko (enoopasovno) izvenurbano - premer 35-45 m - kapaciteta 22.000 vozil/dan Srednje veliko (dvoopasovno) izvenurbano - premer 40-70 m Veliko izvenurbano - premer >70 m

  0 - 2
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin