SiolNET. Novice Slovenija
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prijeli več tihotapcev prebežnikov

0,05

termometer

meja
Foto: Planet TV

Ilirskobistriški policisti so v minulih dneh zabeležili več nezakonitih prehodov meje. Od nedelje do danes so prijeli sedem osumljencev, ki so vodili prebežnike v Slovenijo, pet jih je končalo v priporu. Osumljenci so v Slovenijo pretihotapili 40 ilegalnih prebežnikov, so sporočili s koprske policijske uprave.

V noči na sredo so policisti med varovanjem državne meje opazili vozili tujih registrskih oznak, ki sta vozili od Staroda proti Podgradu. Obe so ustavili ter ugotovili, da je avtomobil češke registracije vozil 47-letni državljan Italije, v vozilu je bil še 34-letni državljan Italije. Temu vozilu je sledil kombi italijanskih registrskih oznak, ki ga je vozil 44-letni italijanski državljan.

PU NM Novice Policisti pri Preloki pridržali še dva tihotapca prebežnikov

Pri pregledu tovornega prostora kombiniranega vozila so policisti odkrili 17 državljanov Pakistana, ki so sedeli na tleh. Ker niso izpolnjevali pogojev za vstop v Slovenijo, so jim izdali plačilne naloge zaradi kršitve zakona o tujcih ter jih po sporazumu med slovensko in hrvaško vlado vrnili hrvaškim varnostnim organom.

Spomnimo, da so na prisilna vračanja in na "neformalne postopke" po sporazumu med državama prejšnji teden na novinarski konferenci opozorili v Amnesty International Slovenia. V organizaciji zahtevajo, naj te postopke zaradi nespoštovanja človekovih pravic nemudoma prenehajo izvajati.

amnesty international Novice AIS: Slovenija krši pravico do azila in izvaja prisilna vračanja

Vozniku kombija, vozniku osebnega vozila in sopotniku so policisti odvzeli prostost, preiskovalni sodnik pa je zoper vse odredil pripor.

V postopku so sicer ugotovili, da so se tujci v Pakistanu dogovorili z organizatorjem ilegalnih prehodov, da jih spravi iz Pakistana v Italijo. Za pot so v povprečju plačali od šest tisoč do osem tisoč evrov. Prijeta skupina prebežnikov je po različnih poteh prišla do BiH, od koder so pot nadaljevali peš in z različnimi transportnimi sredstvi prek BiH in Hrvaške do bližine državne meje s Slovenijo. Tam so sami odšli čez državno mejo in nezakonito vstopili v Slovenijo.

Velika Kladuša Novice Svet Evrope je BiH namenil milijon evrov pomoči za nastanitev migrantov

Nato so se vkrcali v kombi 44-letnega državljana Italije, kmalu pa so jih zaustavili policisti. Kot so še pojasnili na policiji, sta imela voznik in sopotnik v osebnem avtomobilu vlogo spremljevalnega vozila z namenom obveščanja in opozarjanja na prisotnost policijskih patrulj in zased.

Še en primer tihotapljenja prebežnikov se je zgodil danes zjutraj, ko so policisti v bližini Staroda ponovno zaustavili kombinirano vozilo z ilegalnimi prebežniki. V tovornem delu vozila je bilo 15 tujcev, voznik pa je bil romunski državljan. Postopek še poteka, voznika pa bodo s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin