Torek,
3. 3. 2015,
17.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Milojka Kolar Celarc javno naročilo zdravstvo

Torek, 3. 3. 2015, 17.56

8 let

Prihranke si v zdravstvu obetajo tudi od skupnih javnih naročil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je ob predstavitvi dela ministrstva v zadnjih mesecih med drugim izpostavila skupna javna naročila v zdravstvu, kjer si obetajo prihranke.

Kot je povedala ministrica Milojka Kolar Celarc, gre h koncu prva faza skupnega javnega naročila za zdravila, ki pokriva 65 odstotkov celotne porabe zdravil vseh bolnišnic. V nadaljevanju bodo pripravili skupna javna naročila za medicinsko-tehnične pripomočke, prihodnje leto pa še za opremo.

Skupaj bi lahko prihranili med sedem in 12 milijonov evrov Od skupnih javnih naročil, ki jih izvajajo skupaj z ministrstvom za javno upravo, si obetajo prihranke. Pri pripravi razpisa za zdravila so ugotovili, da se cene za isto zdravilo istega proizvajalca med bolnišnicami razlikujejo tudi od 15 do 20 odstotkov. Skupni prihranek tako ocenjujejo na od sedem do 12 milijonov evrov, je pojasnila ministrica.

Za skrajšanje čakalnih vrst ni potreben le denar Omenila je tudi, da jim je uspelo doseči boljše vrednotenje nekaterih zdravstvenih storitev, zaradi česar bodo bolnišnice, ki so nosile glavno breme krize in manjšanja prihodkov, lahko nekoliko lažje zadihale. Za skrajšanje čakalnih dob pa po njenih besedah ni potreben le dodaten denar, ampak še drugi ukrepi. V prihodnosti si obetajo skrajšanje čakalnih dob z uvedbo e-naročanja in centralnim elektronskim vodenjem čakalnih dob, ki jih zdaj ponekod vodijo ročno.

Pravne podlage za e-naročanje in e-recepte ni Po besedah ministrice je težava, da za uvedbo e-naročanja in e-recepta potrebujejo pravno podlago za upravljanje osebnih podatkov. Po mnenju informacijskega pooblaščenca pa pravne podlage, da bi ta projekt lahko uporabili na območju celotne države, ni. Zato bodo v teh dneh na vlado podali predlog novele zakona o zbirkah podatkov.

Medicinskim sestram so zagotovili izplačilo nadur Ministrica je tudi spomnila, da jim je uspelo zagotoviti izplačilo nadur medicinskim sestram. Te so v UKC Ljubljana dobile dodatno izplačanih približno 20 tisoč dejansko opravljenih nadur. Po ministričinih besedah zadeve podobno potekajo tudi po preostalih bolnišnicah. Ali se bolnišnice dogovora držijo in sestram nadure izplačujejo, pa bo preverjala prek članov svetov zavodov.

O kadrovanju ni želela govoriti Sicer pa se na današnji novinarski konferenci ni želela opredeljevati glede kandidatov za generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Glede postopka za imenovanje generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, potem ko vlada ni dala soglasja k ponovnemu imenovanju Simona Vrhunca na to mesto, pa je pojasnila, da direktorja imenuje svet zavoda. Sama pa nima nobenega kandidata.