Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 10. 2009,
18.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 10. 2009, 18.16

8 let

Predstavniki MSi ministrom predali prazne študentske denarnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mlada Slovenija (MSi), podmladek NSi, je ob prvem študijskem dnevu organizirala akcijo z naslovom Prazne študentske denarnice II.

V okviru akcije so predstavniki MSi ministricam in ministrom vlade predali prazne študentske denarnice in tako celotno vladno ekipo opozorili na slab socialni položaj študentov v Sloveniji, so sporočili iz MSi. Slabši položaj predvsem zaradi interventnega zakona Socialni status študentov se bo predvsem poslabšal zaradi sprejetega interventnega zakona, ki predvideva tudi zamrznitev državnih (socialnih) štipendij, v sporočilu za javnost ugotavljajo v podmladku NSi. Kot poudarjajo, so ogorčeni nad zmanjševanjem socialnih pravic študentom, še posebej tistim, ki prihajajo iz socialno šibkih družin.

Slaba dobrodošlica za študente Vlada je tako študentom ob prvem študijskem dnevu pripravila zelo slabo dobrodošlico, ki ji ni v čast in ponos, so prepričani v MSi. Po njihovem mnenju se vlada ne zaveda, da so prav študenti prihodnost države.

"In kot vse kaže, bodo prav študenti tisti, ki bodo nekoč, zaradi slabih protikriznih ukrepov vlade, reševali Slovenijo. Vlada je študentom pokazala zelo mačehovski odnos, ki bo lahko imel tudi velike posledice," opozarjajo v podmladku.

Obenem poudarjajo, da po eni strani vlada zamrzuje vse socialne transferje, med katerimi so tudi štipendije in otroški dodatki, po drugi strani pa zvišuje plače sodnikom in zdravnikom. Pri tem se v MSi sprašujejo, kje je tu pravičnost.

V podmladku NSi so prepričani, da vladi ni mar za socialno šibke, ki državno pomoč nujno potrebujejo za preživetje. Državne štipendije so že tako (pre)nizke in prejema jih samo 26 odstotkov študentov, ugotavljajo v podmladku.

Vlada letos "študentom zadala že več hudih udarcev" V MSi tudi opozarjajo, da je vlada "študentom v tem letu zadala že več hudih udarcev". Pri tem so omenili zmanjšanje števila štipendij, zvišanje cen študentskih bonov in zvišanje starostne meje za upokojitev. Prav slednje, poudarjajo v podmladku, pa pomeni še težji vstop mladih na trg dela.

Še vedno brez razpisa za sofinanciranje podiplomskega študija "Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič pa se še vedno obotavlja z objavo razpisa za sofinanciranje podiplomskega študija," opozarjajo v podmladku. Obenem se v sporočilu za javnost še sprašujejo, ali ima vlada morda še kakšen "varčevalni" ukrep na račun študentov in mladih.

Kot je znano, je vlada na torkovi proračunski seji zaradi gospodarske krize sprejela predlog zakona o interventnih ukrepih, ki med drugim predvideva zamrznitev štipendij.

Ne spreglejte