SiolNET. Novice Slovenija
3,62

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pred 14 dnevi ni bil okužen nihče, danes skoraj vsi

3,62

termometer

Stare roke
Foto: Getty Images

V sežanskem domu upokojencev se spopadajo z izbruhom okužb, potem ko je bil še pred 14 dnevi to eden od redkih slovenskih domov brez okuženih. Od skupaj 178 stanovalcev jih je bilo danes okuženih 166, poleg tega pa še 20 od skupaj 110 zaposlenih. Dom je danes obiskal minister za delo Janez Cigler Kralj in si ogledal tamkajšnje razmere.

"Danes se testira vse zaposlene in pričakujemo velik porast števila okuženih, tako da bo kadrovska zasedba zelo onemogočena. Že na današnji dan pa je na pomoč v Sežano prišlo 12 zdravstvenih delavcev, pomaga tudi 11 pripadnikov civilne zaščite. Delo tako poteka uspešno, civilna zaščita pa postavlja temelj koordinacije, logistične podpore in tudi pomoči v kadru," je ob ministrovem obisku povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Notranjsko Sandi Curk, piše STA.

V Domu upokojencev v Sežani danes pomagajo štirje koordinatorji zdravstvene nege, ki delujejo v okviru delovne skupine pri ministrstvu za zdravje, med njimi je en sanitarni inženir in tri diplomirane medicinske sestre, ki pomagajo pri strokovnem delu. Prišlo je tudi osem predstavnikov iz več domov za starejše - Nove Gorice, Gradišča nad Prvačino, doma upokojencev Izola in Koper, je povedala vodja regijske ekipe območne enote CZ Koper za področje domov starejših občanov Gabrijela Valenčič.

Minister: Stvari so zdaj pod nadzorom

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cigler Kralj je povedal, se je v pogovoru z vpletenimi prepričal, da "so zdaj stvari pod nadzorom". Obljubil je kadrovsko pomoč, če jo bodo v prihodnjih dneh v sežanskem domu upokojencev potrebovali, piše STA.

"Poleg vseh drugih ukrepov smo precej okrepili tudi dejavnosti na zagotavljanju hitrega testiranja zaposlenih. In tu se prvi pozitivni vplivi umirjanja razmer v domovih na slovenski ravni morda že vidijo. Razmere v Sežani pa so izjemno resne, o njih nas tudi redno obveščajo," je povedal minister. Pri tem je pohvalil prizadevanja ekipe doma upokojencev, CZ, lokalne skupnosti, zdravstvenega doma, epidemiologov in vseh preostalih, ki pomagajo pri reševanju razmer.

Sežanski župan David Škabar je poudaril, da je stanje glede okužb z novim koronavirusom med prebivalci sežanske občine sicer dobro, visoke številke novih okužb so predvsem zaradi okužb v Domu upokojencev v Sežani in v Domu na Krasu v Dutovljah, še piše STA.

Preberite še:

papež Novice Okužba v Vatikanu: pozitivna kardinala, ki pomagata papežu #video Infekcijska klinika Novice V ponedeljek potrdili 1.474 novih okužb, še 30 s hitrimi testi #video Sepivo Pfizer Novice Cepivo lahko na novi sev prilagodijo v šestih tednih Cepivo na Kitajskem Novice BioNTech in Pfizer lahko v sredo začneta distribucijo cepiva v EU, v Srbijo cepivo prispelo danes Množično testiranje. Test. Hitri test. Covid-19. Koronavirus. Novice Množično testiranje: dolga kolona v Ljubljani #video #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin