SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poslanci odredili parlamentarno preiskavo o Teš 6

3

termometer

 | Foto:
Državni zbor je odredil parlamentarno preiskavo za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v blok 6 Termoelektrarne Šoštanj (Teš).

Predlog sestave komisije bo pripravila mandatno-volilna komisija, DZ pa bo o tem odločal najpozneje na prihodnji seji. V skladu s poslovnikom poslanci o odreditvi preiskave niso glasovali.

Do kam bo segla preiskava? Pobudniki parlamentarne preiskave o projektu Teš 6 so poslanci ZL, pod zahtevo za preiskavo pa so se podpisali še poslanci SMC, DeSUS, NSi, SD in ZaAB. Preiskava bo segla vse do leta 2003, ko so stekli pogovori o gradnji Teš 6, glede na ugotovitve med preiskavo pa bi se to obdobje lahko še razširilo.

Matjaž Hanžek (ZL) je v imenu predlagatelja izpostavil pričakovanje, da bodo sodelujoči storili vse za preprečitev nadaljnjega podobnega delovanja v Sloveniji, hkrati pa prepustili drugim institucijam, da opravijo svoje delo.

Nekateri poslanci so namreč v razpravi menili, da se parlamentarna preiskava ne bi smela omejevati zgolj na politično odgovornost, ampak bi morala zajeti tudi poslovno in drugo odgovornost. Hanžek je to označil za mešanje pristojnosti različnih institucij.

"Mi smo tukaj, da ugotavljamo politično odgovornost" "Policija kar dobro deluje," je v zvezi s Teš 6 presodil Hanžek. "Kazenski del je stvar policije in tožilstva. Mi pa smo tukaj, da ugotavljamo politično odgovornost," je poudaril.

Jože Tanko (SDS) je sicer Hanžka pozval k razjasnitvi nekaterih tehničnih vidikov projekta Teš 6, ki naj bi utemeljevali preiskavo, vendar je Hanžek menil, da poslanci niso strokovnjaki za vsa področja. "Tudi od zdravnikov ne moreš pričakovati, da bodo vse znali, zato pa se obrnejo na specialiste," je dejal in dodal, da se tudi sam zanaša na mnenje strokovnjakov.

"Poslanci ste bili očitno premalo kritični, premalo skeptični" Sicer se poslanci v razpravi med drugim niso strinjali glede tega, ali so tisti, ki so v poslanskih klopeh sedeli v prejšnjih sklicih DZ, soodgovorni za stanje v Teš 6 ali ne. "Poslanci ste bili očitno premalo kritični, premalo skeptični," je menil Franc Trček (ZL).

Marijan Pojbič (SDS) je poudaril, da sam s tem nima popolnoma nič in da ni imel niti najmanjšega vpliva. "Nismo strokovnjaki," je poudaril in dodal, da so odločitve v DZ sprejemali na podlagah, ki so jih pripravili eksperti. "S tem, kar se je dogajalo v ozadju, nimamo nič," je zagotovil.

V SD so "izjemno ponosni", da imajo v Velenju že dolga leta oblast in župane Matjaž Han (SD) je spomnil, da se je v javnosti uveljavilo prepričanje o vpletenosti njegove stranke v sporne posle pri Teš 6. "Veselim se te politične preiskave, da se bo to razčistilo," je poudaril. V SD so "izjemno ponosni", da imajo v Velenju že dolga leta oblast in župane, ki mesto dobro razvijajo. "Ni župana, ki se ne bi boril za investicije v svojem kraju," je dodal.

Sicer pa so poslanci med drugim izpostavljali željo, da se v sodelovanju s pristojnimi organi – Nacionalnim preiskovalnim uradom, tožilstvom in drugimi pravosodnimi organi – odkrije odgovorne in se jih pripelje pred roko pravice. Predvsem pa se jim zdi pomembno, da se tovrstno ravnanje prepreči v prihodnje. Tako je poslanec SDS Bojan Podkrajšek poudaril, da Šaleški dolini želi tretjo razvojno os. "Upam pa, da ne bodo tisti, ki bodo v DZ sedeli za nami, ustanavljali nove preiskovalne komisije zaradi tega," je dejal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin