Aleksander Kolednik

Nedelja,
5. 5. 2013,
19.09

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

fiskalno pravilo SDS Alenka Bratušek

Nedelja, 5. 5. 2013, 19.09

4 leta, 11 mesecev

Politični vrh brez dogovora o fiskalnem pravilu

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Uskladile smo se vse stranke, razen SDS, ki vztraja, da se o fiskalnem pravilu glasuje v torek in to brez sprememb, skratka zahtevajo uveljavitev fiskalnega pravila z letom 2015, pravi Bratuškova.

Predsedniki in vodje poslanskih skupin parlamentarnih strank so se sestali na sestanku pri predsednici vlade Alenki Bratušek, na katerem so razpravljali o vnosu fiskalnega pravila v ustavo, vendar stranke dogovora niso dosegle. Bratuškova: Pogojevanje enega glasovanja z drugim je izsiljevanje Predsednica vlade Alenka Bratušek je po sestanku dejala, da so se vse stranke, razen SDS, uskladile, da PS kot pobudnica ponedeljkove seje, na kateri bi DZ odločal o spremembi referendumske ureditve, to prestavi, hkrati pa bi prestavili tudi odločanje o fiskalnem pravilu, predvideno za torek, zato da bi lahko minister za finance Uroš Čufer in Bratuškova sama "predstavila program stabilnosti in da bi se potem lahko na podlagi konkretnih ukrepov in izračunov skupaj odločili, katero leto je pravo za uveljavitev fiskalnega pravila". "O tem smo se lahko dogovorili vsi, razen SDS, ki vztraja, da se o fiskalnem pravilu glasuje v torek in to brez sprememb, skratka zahtevajo uveljavitev fiskalnega pravila z letom 2015," je zatrdila Bratuškova. Dodala je, da je do torka še vedno čas, da SDS, "če jim res gre za državo, kot radi poudarjajo, sprejme ponujeno roko, da se seznanijo s konkretnimi ukrepi in da skupaj vidimo, kaj je za državo in državljane izvedljivo", zato bo v ponedeljek poklicala predsednika SDS Janeza Janšo, ki ga na sestanku ni bilo, in mu predstavila, kaj so v vladi pripravljeni storiti, da bi se dogovorili in da bi prestavili torkovo sejo. "Ponedeljkovo sejo o referendumski ureditvi bomo preklicali, čeprav po moji oceni in oceni velike večine drugih glasovanje o fiskalnem pravilu in glasovanje o referendumu pač ni povezano, ampak smo pripravljeni tudi to narediti, da bi stvari šle v pravo smer," je izpostavila premierka, ki meni, da gre pri pogojevanju enega glasovanja z drugim za izsiljevanje. Pojasnila je, da so se stranke seznanile tudi s stanjem v proračunu, v katerem je milijardo in osemsto milijonov evrov velika luknja. Z uveljavitvijo fiskalnega pravila bi morali znižati primanjkljaj na 250 milijonov evrov, kar po njenem pomeni, da bi morali znižati pokojnine za trideset odstotkov, zmanjšati maso plač za nekaj več kot trideset odstotkov ali pa znižati druge socialne transferje za polovico. Erjavec: Gre za zelo oster spopad SDS proti vladi Predsednik DeSUS Karl Erjavec je izpostavil, da očitno politika ni sposobna dogovora o korakih za izhod iz krize. Opozoril je, da lahko vztrajanje SDS pri torkovem glasovanju o zlatem pravilu pripelje do tega, da ne bi bilo sprejeto, "kar bi bil slab signal za Evropo in za vse, ki spremljajo Slovenijo". Glede ravnanja SDS je še dejal, da gre za zelo oster spopad te stranke proti vladi. Erjavec je enako kot Bratuškova prepričan, da bi uveljavitev fiskalnega pravila z letom 2015 pomenila uvedbo radikalnih rezov v državni proračun in s tem nižanje plač in pokojnin, na kar pa v DeSUS ne pristajajo.

Černač: Vladajoča koalicija očitno ne želi zapisa fiskalnega pravila v ustavo Podpredsednik SDS Zvone Černač je pred sejo poudaril, da so v stranki že lani, ko so vodili vlado, izpostavili pomen vpisa fiskalnega pravila v ustavo in da na tem stališču stojijo tudi danes. V teh časih je po njegovih besedah to še toliko pomembneje še posebej zato, da tega bremena ne prenašamo na naslednje generacije.

"Zlato pravilo je pomembno tudi, ker nam zadolževanje skokovito narašča. Če bo šlo tako naprej, bomo plačevali samo obresti. S 300 do 400 milijonov evrov letno v času prve Janševe vlade so te obveznosti do zdaj narasle že na skoraj milijardo letno. To vse so razlogi, da je treba fiskalno pravilo v ustavo vnesti čim prej," je izpostavil in dodal, da ni toliko pomembna letnica vnosa fiskalnega pravila v ustavo, ampak to, da vladajoča koalicija očitno ne želi zapisa tega pravila v ustavo.

Na vprašanje, zakaj na sestanek ni prišel predsednik SDS Janez Janša, je odgovoril, da je zadržan in da je sam prišel na sestanek z vsemi pooblastili v skladu s statutom stranke.

Virant: Leto 2016 bi bil lep kompromis Predsednik DL Gregor Virant je izpostavil, da se mu zdi katastrofa, če se politika ne bo uspela poenotiti glede referendumske ureditve in fiskalnega pravila. Prepričan je, da je pri fiskalnem pravilu mogoče najti kompromis. "Če so nekateri za leto 2015 , drugi za 2017, je vmes še eno leto, 2016. To bi bil lep kompromis. DL bi pristala na kateregakoli od teh predlogov, samo da končno nekaj naredimo," je zatrdil.

Glede odsotnosti Janše je dejal, da to ni dober signal, saj gre za pomembne teme, zato bi morali biti prisotni vsi predsedniki strank.