Ponedeljek,
7. 10. 2024,
16.52

Osveženo pred

4 ure, 25 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

Natisni članek

helikopter Boštjan Poklukar Posočje nesreča nesreča Gorski reševalci

Ponedeljek, 7. 10. 2024, 16.52

4 ure, 25 minut

Poklukar ob obisku v Posočju za spremembe pri brezplačnem reševanju iz gora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,36
Reševanje helikopter | Poklukar je v izjavi v Kobaridu kot zadovoljivo ocenil varnost v prometu v regiji, kjer letos hujših nesreč niso zabeležili. So pa zato imeli veliko posredovanj gorski reševalci. | Foto Gorska reševalna zveza Slovenije

Poklukar je v izjavi v Kobaridu kot zadovoljivo ocenil varnost v prometu v regiji, kjer letos hujših nesreč niso zabeležili. So pa zato imeli veliko posredovanj gorski reševalci.

Foto: Gorska reševalna zveza Slovenije

Notranji minister Boštjan Poklukar je danes na obisku v Posočju. Ob tem je v izjavi za javnost varnostne razmere v občinah Bovec in Kobarid označil kot dobre, pozitivno je ocenil tudi nadzor italijanskih obmejnih organov, ki da pretirano ne ovira življenja prebivalcev. Meni pa, da bo brezplačno izvajanje gorske reševalne službe treba spremeniti.

Minister je Posočje obiskal na povabilo županov tamkajšnjih občin, na programu ima tako danes tudi obisk v Občini Tolmin. Vse tri občine, posebej Bovec in Kobarid, se srečujejo s podobnimi varnostnimi problematikami, predvsem močno povečanim prometom v času visoke turistične sezone in precejšnjim številom gorskih reševanj.

Minister meni, da bo treba model brezplačnega reševanja spremeniti in se pri tem morebiti ozreti po drugih alpskih državah. Po njegovih besedah je "nedopustno, da slabo ali neprimerno opremljeni pohodniki spravljajo v nevarnost gorske reševalce in helikopterske posadke".

Delovni obisk ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja v Posočju. Na fotografiji župan Kobarida Marko Matajurc in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. | Foto: STA Delovni obisk ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja v Posočju. Na fotografiji župan Kobarida Marko Matajurc in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Foto: STA

Kobariški župan Marko Matajurc se je s tem strinjal. Obenem je obljubil, da bo občina po svojih močeh skušala pomagati pri kadrovski problematiki policije. Ministra so seznanili še z gradnjo novega Centra za zaščito in reševanje v Kobaridu, kjer bo dobilo mesto tudi subregijsko skladišče civilne zaščite.

Tako v Bovcu kot v Kobaridu je minister pohvalil sodelovanje lokalnih oblasti s policijsko postajo v Bovcu. Ob obisku v Bovcu pa so govorili tudi o tamkajšnjem letališču, kjer med drugim deluje tudi črpališče za helikopterje, ki opravljajo naloge iz zaščite in reševanja.

Poklukarja veseli, da dogovor z italijanskim notranjim ministrom velja in obmejnim prebivalcem življenje zaradi obmejnega nadzora ni oteženo, je še povedal ob obisku.

gore, reševanje, policija
Novice Pogrešanega Američana po več kot 14 dneh našli mrtvega
Zavarovalnica Triglav, GRS, trening s terenskimi vozili
Novice Z gorskimi reševalci Slovenije: "Kličejo nas tudi, ko zamujajo na letalo"
GRS Tržič
Novice Kuža ujet na brežini, na pomoč priskočili gorski reševalci