Torek,
4. 6. 2013,
13.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Zoran Janković KPK

Torek, 4. 6. 2013, 13.11

8 let

Pogovor med Jankovićem in KPK-jem je objavljen, Janković želi soočenje (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ljubljanski župan Zoran Janković je v odzivu na objavo njegovega razgovora s protikorupcijo komisijo Gorana Klemenčiča pozval k javnemu soočenju o obremenjujočem poročilu komisije.

Janković je dejal, da bi se bil pripravljen s Klemenčičem soočiti o trditvah v poročilu KPK, po katerem je Janković ostal brez predsedniške funkcije v Pozitivni Sloveniji, Janez Janša pa brez premierskega položaja. Soočenje se lahko izpelje kjerkoli v navzočnosti novinarjev in tudi vstajnikov. "Dajmo to enkrat začeti razčiščevati, da vidimo, kje je meja med moralno-etičnim standardom in blatenjem," je dejal Janković na redni novinarski konferenci. V KPK so Jankovićevo vabilo označili kot neprimerno in se nanj ne bodo odzvali. Zapisali so, da je imel Janković možnost in priložnost za dajanje pojasnil v zvezi s svojim premoženjem v postopku pred komisijo, kar je tudi storil. "Ne predsednik komisije, ne kakšen njen drug predstavnik se izven zakonsko določenega postopka ne bo udeleževal osebnih ali javnih srečanj, na katerih bi se z osebami, ki so ali so bile v obravnavi pred komisijo, pogovarjali, pregovarjali, sklepali posle ali dogovore," so še zapisali.

Janković vztraja pri sodnem izpodbijanju poročila KPK Janković je sicer dejal, da še vedno čaka na odločitev vrhovnega sodišča v zvezi z njegovo tožbo glede poročila KPK, ki jo je njegov odvetnik vložil zaradi procesnih napak. Na javnem srečanju s Klemenčičem pa želi ljubljanski župan spregovoriti o vsebini poročila.

Posnetek je javen, ker se ni nihče pritožil Posnetek razgovora vodstva Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) z nekdanjim predsednikom PS in ljubljanskim županom je postal javen po tem, ko je minil 30-dnevni rok, v katerem bi se lahko Janković ali KPK pritožila na odločitev informacijske pooblaščenke, so na KPK potrdili za Planet Siol.net. Pooblaščenka je namreč ugodila zahtevam treh medijev, ki so zahtevali, da posnetek postane javen. Informacijska pooblaščenka sicer odloča tudi o objavi posnetka pogovora KPK z Janšo, a odločitve še ni sprejela.

Tudi Klemenčič je bil proti objavi KPK je sprva zavračal zahteve za objavo posnetka pogovora, ki je nastal v postopku priprave zaključnega poročila o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank. Posnetek pa so zdaj prvi objavili v uredništvu Financ, objavo pa so zahtevali tudi na Delu in RTV Slovenija.

Veseli Janković in objava v javnem interesu Objavi je sprva nasprotoval tudi Janković, ki pa je pozneje "z veseljem" sprejel odločitev informacijskega pooblaščenca, ki je dopustil objavo tonskega posnetka pogovora med županom in KPK-jem. Pooblaščenec je namreč takrat presodil, da "gre za informacijo, katere razkritje je v javnem interesu".

Zakaj je Klemenčič zahteval Jankovićevo dovoljenje? Tudi Janković je danes poudaril, da bi lahko tonski posnetek KPK objavila sama, brez njegovega dovoljenja. Sam soglasja ni dal, ker je bilo takšno tudi mnenje komisije. Tako se je Janković odzval na nedavne kritike Klemenčiča, češ da je ljubljanski župan nasprotoval objavi posnetka, potem pa je to dejstvo z veseljem sprejel.

Objava tudi zaradi odnosa do ugotovitev neodvisnega organa KPK je objavi posnetka nasprotovala, ker bi to lahko v prihodnje oviralo njeno delo. A informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je presodila, da je interes javnosti za razkritje posnetka močnejši od interesa, da se ta zavaruje zaradi varovanja interesa notranjega delovanja organa. Poročilo komisije je namreč "postavilo pomembno vprašanje integritete javnih funkcionarjev in tudi vprašanje njihovega subjektivnega odnosa do ugotovitev neodvisnega nadzornega organa".

Tudi Janšev posnetek bo postal javen Pirčeva je še menila, da brez posnetka (ki ga je sama poslušala in ne odstopa bistveno od javno objavljenega poročila KPK) ni mogoče celovito razumeti za javnost zelo pomembnega vprašanja. Hkrati je opozorila, da njena odločitev ne pomeni, da bodo v prihodnje vsi podobni posnetki sej senatov KPK prosto dostopni.

Delo medtem poroča, da bo po neuradnih informacijah kmalu javen tudi tonski zapis pogovora KPK z Janezom Janšo. Kot še dodajajo, naj bi KPK posnetek z Janšo razkrila v zakonskem roku 30 dni.