Sobota,
6. 2. 2021,
7.16

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,24

6

Natisni članek

smučišče trgovine Koronavirus

Sobota, 6. 2. 2021, 7.16

3 leta, 2 meseca

Poglejte, kaj vse se odpira danes

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,24

6

Trgovine | Foto STA

Foto: STA

V skladu z novimi vladnimi odloki se lahko danes odpre več trgovin in storitev, med drugim vse prodajalne in servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih metrov, a le tam, kjer bodo uspeli zagotoviti testiranje na novi koronavirus za zaposlene. Na vseh smučiščih po državi lahko danes zaženejo naprave.

Nov odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki ga je v petek sprejela vlada, določa, da še naprej na območju celotne Slovenije ostajajo odprte enake prodajalne in storitve kot doslej z na novo dodanimi izjemami, navaja STA.

Odprejo se lahko trgovine s površino do 400 kvadratnih metrov

Danes se lahko odprejo vse trgovine s površino do 400 kvadratnih metrov ne glede na vrsto blaga in tudi vse servisne delavnice te velikosti. Vendar to velja le, če imajo zaposleni zagotovljen negativni izvid testa. Po vsej državi, torej tudi v regijah, kjer doslej to ni bilo dovoljeno, se dodatno lahko odprejo tudi specializirane trgovine z otroškim programom. Za tam zaposlene bo redno tedensko testiranje obvezno od petka, poroča STA.

koronavirus, koronavirus splošno
Novice Projekcija: Slovenija v oranžno fazo že v sredo

Prav tako so od danes dovoljene storitve nepremičninskega posredovanja, poleg frizerskih salonov in medicinskih pedikur oz. manikur tudi ostale storitve higienske nege, individualno strokovno oz. poslovno izobraževanje in usposabljanje ter storitve salonov za nego živali, kjer morajo poleg zaposlenih negativni test predložiti tudi potrošniki.

Obvezno bo redno tedensko testiranje

V številnih dejavnostih, ki so po vsej državi odprte že zdaj, bo redno tedensko testiranje zaposlenih obvezno od petka. Med temi so poleg trgovin z otroškim programom še živilske prodajalne, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, tržnice ter storitve izdelave, vzdrževanja in montaže, piše STA.

Od danes lahko obratujejo tudi smučišča

Da lahko smučišča od danes vnovič obratujejo po vsej državi, je vlada odločila v sredo. Nov odlok dovoljuje obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ob predložitvi negativnega testa oz. organiziranega testiranja na smučišču, še navaja STA.

Negativen test za delavce migrante obvezen ob prihodu iz držav s slabšo epidemiološko sliko

Bosna mejni prehod | Foto: Reuters Foto: Reuters Vlada je omilila v petek uveljavljeni ukrep, da morajo štiri skupine ljudi, vključno z dnevnimi delavci migranti in tistimi, ki mejo prehajajo zaradi šolanja, ob vstopu v Slovenijo predložiti negativen izvid testa na novi koronavirus. Od danes ga morajo predložiti samo tisti, ki pridejo iz države EU s slabšo epidemiološko sliko.

Negativni izvid testa PCR ali antigenskega testa, ki ni starejši od sedem dni, morajo od danes ob prihodu iz držav EU ali schengenskega območja z višjo 14-dnevno incidenco okužb na 100 tisoč prebivalcev od Slovenije med drugim predložiti delavci migranti, ki delajo v eni od članic EU ali schengenskega območja. To velja tudi za osebe, ki mejo prehajajo zaradi vključenosti v vzgojo, izobraževanje ali znanstveno raziskovanje v Sloveniji, EU ali schengenu, je v petek odločila vlada.

Enako velja za državljane EU oziroma schengenskih držav, ki prihajajo iz druge članice, kjer opravljajo varstvo in pomoč drugim osebam, starševsko skrb in stik z otrokom, vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču ali pa odpravljajo neposredno nevarnost za zdravje, življenje in premoženje in se čez mejo vračajo 12 ur po prehodu meje.

Zadnja skupina so osebe, ki so naročene na zdravstveno storitev v Sloveniji in se bodo čez mejo vrnile takoj po opravljeni storitvi.

Države, ki imajo trenutno slabšo epidemiološko sliko od Slovenije, so Španija, Portugalska in Češka.

Ob prihodu iz drugih članic unije ali schengena, ki imajo boljše epidemiološke razmere od Slovenije, ljudje iz teh štirih skupin ne bodo potrebovali negativnega izvida testa. Prav tako jim ne bo treba v karanteno.

Vlada je tako spremenila odlok, v skladu s katerim so morale te štiri skupine ljudi od petka predložiti negativen izvid testa, ne glede na to, iz katere države EU ali schengna so prišli. Ta ukrep je poskrbel za veliko ogorčenje med prebivalci obmejnih območij. (STA)