Nedelja,
18. 12. 2011,
12.19

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Zoran Janković

Nedelja, 18. 12. 2011, 12.19

8 let, 5 mesecev

Po ustanovni seji DZ bi morali biti obrisi koalicije jasnejši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Novoizvoljeni poslanci bodo v sredo prvič sedli v poslanske klopi, prihajajoči teden pa je pričakovati tudi intenzivnejša pogajanja in morda že kakšno dokončno odločitev o vstopu v koalicijo.

Večina strank, ki se omenjajo kot potencialni koalicijski partnerji, vabila na vnovično srečanje z najverjetnejšim mandatarjem Zoranom Jankovićem še nima.

V SD so Jankovićevi koaliciji naklonjeni V SD so, kaže, kljub neodobravanju predsednika Boruta Pahorja, ki je še vedno v bolnišnici, večinsko naklonjeni sodelovanju v Jankovićevi koaliciji. Tako je sporočil tudi strankin podmladek, Mladi forum. Dan po četrtkovem zasedanju predsedstva stranke, ki je pogajalski skupini podelil mandat za nadaljevanje pogajanj, se je ekipa SD vnovič sestala z Jankovićem. Pričakuje se, da se bo v začetku tedna znova sestalo predsedstvo SD, ki bo verjetno tudi odločilo, ali konferenci stranke, ki ima pri tem zadnjo besedo, predlaga vstop stranke v koalicijo ali ne.

Virant: Za vstop Liste Virant v koalicijo 50-odstotna možnost Po prvem krogu srečanj strank z Jankovićem njegovo vnovično povabilo pričakujejo v Listi Virant. Gregor Virant je po svetu stranke v torek dejal, da je za vstop Liste Virant v koalicijo 50-odstotna možnost. Ponovil je zahteve, med katerimi izpostavlja nasprotovanje dvigu DDV in nasprotovanje dodatnemu zadolževanju. Lista Virant med drugim zahteva tudi, da se Janković odreče finančnemu resorju, resorju za notranje zadeve in za pravosodje. Pristali bi tudi, da finančni resor vodi neodvisni strokovnjak, pri čemer je Virant izpostavil Mojmirja Mraka.

SD naj bi dobila tri resorje, Virantova stranka dva, SLS in DeSUS pa po enega V javnosti so se tako pojavile informacije o "ponudbah" in razdelitvi resorjev posameznim strankam. Janković naj bi že od začetka načrtoval 11 resorjev, od tega naj bi trije pripadali SD, dva Virantovi stranki, po eden pa SLS in DeSUS. Toda še zlasti zaradi negotovosti, katere stranke od naštetih bodo sploh v koaliciji, zaenkrat končna razdelitev resorjev še ni znana.

Janković žerjavu ponudil vodenje notranjega ministrstva? Po nekaterih neuradnih informacijah pa naj bi se SD pogovarjala o resorju sociale in dela, šolstva, pravosodja in resorju kmetijstva. Pojavljale so se tudi informacije, da je Janković predsedniku SLS Radovanu Žerjavu ponudil vodenje notranjega ministrstva, vendar je Žerjav to odločno zanikal.

O koaliciji se sploh niso pogajali V SLS poudarjajo, da se o koaliciji sploh niso pogajali, temveč so večkrat povedali, da vanjo ne gredo. "Najvišji organ SLS je svoje povedal," je bil jasen predsednik stranke Žerjav, ki je špekulacije o tem, da gredo v koalicijo, označil za grde. Je pa res, pritrjuje Žerjav, da jih nekatere stranke želijo v koaliciji in "želja je velika". Če bo SLS od Jankovića prejel še eno vabilo na srečanje, pa se ga bodo po njegovih besedah "najbrž udeležili".

Erjavec Jankovićevega povabila na vnovično srečanje nima Prvak DeSUS Karl Erjavec je zatrdil, da Jankovićevega povabila na vnovično srečanje nima. Vprašanj, ali pričakuje vnovično vabilo in če si še želi v koalicijo, pa, kot je sporočil, ne komentira.

Z ustanovno sejo bo starim poslancem mandat prenehal Novoizvoljeni poslanci bodo sicer v sredo na ustanovni seji DZ potrdili svoje mandate in izvolili tudi predsednika DZ. S konstituiranjem novega državnega zbora pa bo prenehal mandat staremu sklicu državnega zbora, tistim novoizvoljenim poslancem, ki so župani, pa tudi županski mandat. Takih je 11, župana dveh mestnih občin med njimi - Ljubljane in Slovenj Gradca pa bosta odločitev o tem, kateri od podžupanov bo vodil občini do nadomestnih županskih volitev, predvidoma sporočila v ponedeljek.

Türk ima za predlaganje kandidata na voljo 30 dni Po ustanovni seji bo predsednik republike Danilo Türk začel pogovore s parlamentarnimi strankami o mandatarskem kandidatu, časa za predlaganje kandidata ima 30 dni. Po Türkovih besedah bi mandatarja morali dobiti do novega leta, vlado pa do praznika svetih treh kraljev (6. januar). Po neuradnih podatkih naj bi predsednik države sicer pogovore s strankami pričel takoj po božičnih praznikih.

Poslanci naj bi najprej odločali o interventnih ukrepih Prva naloga novoizvoljenih poslancev bo verjetno odločanje o interventnih ukrepih, s katerimi bi med drugim preprečili dvig plač javim uslužbencem po novem letu. Janković je potrdil, da bo povabil sindikate na pogovor, različico predloga interventnega zakona pa naj bi že pripravljala vlada, ki opravlja tekoče posle, zaradi česar jo je del sindikatov javnega sektorja že prosil za sestanek.